Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Кърджали в клещите на коронавируса, десет са заболелите в областта

Кърджали в клещите на коронавируса, десет са заболелите в областта

Кърджали е в клещите на коронавируса, като заболелите в областта са 10 души. Шестима от тях са от Кърджали, двама от с. Рани лист, Кърджалийско и двама от Горно Прахово, Ардинско. Петима от виросоносителите се лекуват в Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали и двама в общинската болница в Ардино. Трима са на амбулаторно лечение в домовете си.

Коронавирусът дойде и в Кърджали на 26 март 2020 г. Тогава бе регистриран първият случай на виросоносител в областния център. Информацията огласи на редовния си брифинг председателят на Националния оперативен щаб за борба с пандемията проф. д-р ген. Венцислав Мутафчийски.

На 28 март 2020 г. в 08: 00 часа беше потвърдена положителна проба на двама пациенти на 68 г. и 71 г. от с. Горно Прахово, община Ардино, хоспитализирани в МБАЛ „Ардино“. Състоянието на пациентите към момента е стабилно, по мнение на лекуващите ги лекари.

Още един кърджалиец даде положителна проба за коронавирус и бе настанен за лечение в болницата. Така случаите в областния център станаха два. Жена е вторият пациент с коронавирус от Кърджали, обяви на страницата си във Фейсбук областният управител и председател на Областния кризисен щаб Никола Чанев. Той отправи и призив към кърджалийци да спазват ограниченията на извънредното положение.

24-годишен мъж от Кърджали е петия заразен с коронавирус в региона. Мъжът няма видими симптоми на инфекция, но е бил контактно лице на семейството от Ардино. Здравните власти издириха хората, които са били в контакт с младия мъж.

Жена на 63 г. е шестият пациент, заразен от коронавирус в областта. Тя е от областния център и е контактна. От Регионалната здравна инспекция в Кърджали уведомиха Кърджали бг вести, че в инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ тя е един от тримата пациенти в здравното заведение.

Увеличаването на случаите на заразени доведе и до увеличаването на пробите, които се вземат ежедневно и се изпращат на референтна лаборатория в Стара Загора.

Млад мъж на 26 г. от Кърджали бе поредният заразен от коронавируса в областта. Той е на амбулаторно лечение. Това е седмият вирусоносител в Кърджалийско. Случаят е подаден от Регионалната здравна инспекция-Кърджали. Това съобщи за медиите на редовния брифинг на Националния оперативен щаб неговия председател проф. д-р ген. Венцислав Мутафчийски.

Информация прокраднала се в медиите за осмият случай на коронавирус, предизвика паника в кв. ”Боровец” в Кърджали. Пациентът е гурбетчия, завърнал се от Дания. За Кърджали бг вести началникът на инфекциозното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски“ д-р Магдалена Маринова бе категорична, че осмият пациент в областта, който е носител на вируса не е от кв. „Боровец“ нито е ходил там. Родом той е от кърджалийско село, но със свой роднина имат апартамент в града. Пациентът е за пример. Той се е самоизолирал веднага след завръщането си от чужбина. Дори не е отишъл да види съпругата и децата си. На вторият ден от пребиваването си в Кърджали е почувствал симтомите на заболяването, поясни д-р Маринова. Тя успокои кърджалийци, че след хоспитализацията на пациента, той не може да бъде заразен за съгражданите си. Категорична съм, че мъжът не представлява епидемиологичен проблем, отбеляза още д-р Маринова.

Възрастен мъж на 71 г. от с.Рани лист е деветият регистриран..Не е пътувал в чужбина. Няма членове на семейството му, които да са се върнали от странство. От РЗИ издирват хората с които той е имал контакти.Това посочи началникът на инфекциозното отделение в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ д-р Магдалена Маринова.Тя определи състоянието на пациента като средно тежко. Той е с пневмония. За сега не се налага прилагането на дихателна реанимация. Няма опасност за живота на мъжа, категорична е д-р Маринова.Тя подчерта,че място за паника няма. Мерките които се вземат в страната, областта и общината са за да не се допусне епидемия и на този етап те са успешни, каза още д-р Маринова.

По информация на Кърджали бг вести десетият регистриран пациент с коронавирус е жена на 69 г., която е имала контакт с деветият обявен случай за областта. Като контактна й е направен тест, който се оказал положителен. Пациентката се лекува у дома си.

Всички пациенти, диагностицирани с коронавирус до момента в Кърджали и областта , са в добро състояние. Нито един от хоспитализираните не е в интензивен сектор. Подобрило се е състоянието и на тези в Ардино и не им се налага по-специфично лечение, отбеляза за медиите директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Виктор Кирчев.

В област Кърджали е създадена добра организация за превантивна дейност и реакция срещу разпространението на коронавируса. Освен Областен кризисен щаб, чийто председател е областния управител, действат Общински кризисни щабове в седемте общини на областта. В тях са представени експерти и представители на институции. Те съблюдават строго заповедите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и препоръките на Националния оперативен щаб.

Сериозният проблем, пред който са изправени здравните власти в областта е големият приток на завръщащите се от гурбет жители на населените места. Според закона за Извънредното положение те се подлагат на задължителна домашна карантина от 14 дни. В момента броят на поставените под карантина в областта надхвърля 500. Той значително спадна през последните дни. За съжаление мнозина не спазват указанията да спазват карантината и да не излизат и контактуват с близки и познати. Това наложи нарушителите да бъдат глобявани. Размерът на санкцията е 5000 лв.

В момента улиците на Кърджали и общинските центрове са пусти. Не работят училища, културни институти, ресторанти и кафенета. Забранен е достъпът до паркове и градини. Изисква се социална дистанция. Непрекъснато се мият и дезинфекцират улиците.

В момента в Кърджали и областта се разгръща мащабна дарителска кампания, като средствата се насочват за купуване на консумативи, техника и лични предпазни средства. За помощ призоваха както здравните заведения, така и работодателските организации и районното мюфтийство.

Георги Кулов

 

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.