Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Кремъл: Русия и Турция продължават работа по пускането на газовия хъб

Кремъл: Русия и Турция продължават работа по пускането на газовия хъб

Русия и Турция продължават работа по реализацията на проекта за газов хъб, но тя е достатъчно сложна, могат да възникват забавяния, технически или други проблеми, заяви пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков, съобщи БТА, цитирайки ТАСС.

Разбира се, че това е достатъчно сложна работа, това е достатъчно сложен проект, който не може да се реализира без възникване на каквито и да било забавяния във времето, различни проблеми от технически или друг характер, каза Песков. Такива ситуации по отношение на турския хъб са неизбежни, отбеляза говорителят на руския президент. Ще продължим да сътрудничим с турските партньори, добави Песков.

По-рано президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара се стреми бързо да реализира проекта за център за търговия с газ, напомня ТАСС.

През октомври 2022 г. руският президент Владимир Путин лансира идеята за създаване на хъб на турска територия, където да бъде пренасочен загубеният обем на транзита през „Северен поток“. Той обясни, че идеята е да се изгради друга тръбопроводна система и да се създаде хъб в Турция, през който да се доставя газ на трети държави, особено в Европа, ако те проявят интерес. Турция реагира положително на тази инициатива и заяви, че голяма част от инфраструктурата за центъра за газова търговия в Истанбул е вече изградена.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.