Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Кремъл: С-400 ще бъдат доставени на Турция през юли

Кремъл: С-400 ще бъдат доставени на Турция през юли

Съветникът на Кремъл Юрий Ушаков заяви, че в рамките на споразумението между Русия и Турция през юли ще започнат доставките на отбранителните системи С-400.

Ушаков подчерта, че Русия ще изпълни навреме ангажиментите си към Турция и допълни: „Споразумението влезе в сила. Доставките ще бъдат навреме. Няма никакъв проблем в това отношение.“

Това изявление дойде, след като САЩ обявиха, че обучението на турските пилоти на Ф-35 в Аризона е прекратено и проекторешението за налагане на санкции на Турция е одобрено от Сената.
Американският Сенат прие единодушно проекторешението за изваждането на Турция от програмата за Ф-35, ако тя закупи батериите С-400.

Вашингтон смята, че руските отбранителни системи С-400 не са съвместими с американските военни самолети Ф-35, тези системи ще анализират операционните системи на американските самолети и при евентуална война биха представлявали голяма заплаха.

Обучението на турските пилоти в базата във Флорида продължава.

Американският министър на отбраната Патрик Шанахан изпрати писмо в началото на юни до своя турски колега Хулюси Акар, в което го предупреждава, че ако Турция не промени позицията си, турските пилоти в Америка ще бъдат върнати обратно. Източник: Евронюз.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.