Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Лавров: Русия ще работи за споразумение между Сирия и кюрдите и за сътрудничество между Турция и Сирия

Лавров: Русия ще работи за споразумение между Сирия и кюрдите и за сътрудничество между Турция и Сирия

Русия ще насърчи сирийското правителство и сирийските кюрди да постигнат споразумения и да ги изпълняват, заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде Ройтерс, цитирайки агенция РИА Новости.

Министърът отбеляза, че диалогът между Дамаск и сирийските кюрди дава конкретни резултати.

Лавров заяви в Сочи, че турската военна операция в Североизточна Сирия е позволила на заловени бойци на „Ислямска държава“ да избягат. Той добави, че Москва ще подкрепи сътрудничество между Турция и Сирия в граничната сигурност.

Лавров заяви, че сирийските и турските военни сили трябва да си сътрудничат в Северна Сирия въз основа на споразумението за сигурност от Адана от 1998 г. Това споразумение регламентира как Турция може да извършва трансгранични операции по сигурността в северната част на Сирия и задължава Дамаск да спре да дава убежище на членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/, която Анкара е поставила извън закона и която от десетилетия води въоръжено въстание срещу турската държава.

Лавров съобщи, че политическото уреждане на ситуацията в Сирия и осигуряването на нейния суверенитет и териториална цялост ще е основна тема на визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Русия, предаде ТАСС.

Руският външен министър заяви, че САЩ и водената от тях западна коалиция в Северна Сирия са подтикнали кюрдите към създаване на квазидържавни образувания и конфронтация с арабските племена. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.