Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Лечение на коронавирус с кръвна плазма от оздравели вече пациенти ще започне да се прилага в Турция

Лечение на коронавирус с кръвна плазма от оздравели вече пациенти ще започне да се прилага в Турция

Методът за лечение на болни от коронавирус чрез използване на кръвна плазма от оздравели вече пациенти ще започне да се прилага в Турция след около десет дни, е посочил председателят на турския Червен полрумесец Керем Кънък, съобщава турският телевизионен канал НТВ.

Кънък е заявил, че специализираният Научен съвет за борба с коронавируса вече е взел решения по въпроса. Той е уточнил, че за взимането на кръвна плазма е необходимо да са минали 14 дни от излекуването на болните. Кънък е посочил, че след като мине този срок, на излекуваните отново ще се направи тест, за да се потвърди, че са се изчистили от коронавируса, и тогава от тях ще се вземе кръвна плазма. Тя ще бъде разпределена в болниците за лечение на пациенти, при които се смята, че е подходящо да се приложи този метод.

Според Кънък след десетина дни ще изтече 14-дневният срокът от оздравяването на първите пациенти и тогава ще започне взимане на кръвна плазма от тях. Той е уверил, че базата за това вече е подготвена. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.