Home»ЗДРАВЕ»Леки спортни дейности значително подобряват паметта на стари хора

Леки спортни дейности значително подобряват паметта на стари хора

Леки физически упражнения и други спортни дейности значително подобряват паметта на стари хора, включително и на страдащи от леки форми на Алцхаймер и други дегенеративни заболявания, твърдят учени в статия, публикувана в „American Journal of Neurology“.

През последните години учените изясниха, че интензивните спортни занимания значително подобряват мозъчната дейност не само при здрави възрастни и младежи, но и при стари хора. Според австралийски учени 5-минутни разходки подобряват съществено паметта и концентрацията на старите хора, а през 2015 г. техни италиански колеги стигнаха до заключението, че физическите упражнения помагат на нервните клетки да формират нови връзки с други неврони при възстановяване от травми или при усвояване на нови навици.

Голяма част от тези опити са правени на две категории хора – студенти и юноши, както и здрави възрастни хора, които не страдат от Алцхаймер и деменция. Учените са се опитали да проследят как въздейства физическата дейност на стари хора, които вече имат ранни изяви на болестта на Алцхаймер, сравнявайки техните резултати с тези на техни връстници, които не упражняват спортна дейност.

Според лекарите максимални резултати от физически упражнения на открито или във фитнес при стари хора може да се постигнат, ако се практикуват около 150 минути седмично. При това не е необходимо упражненията да са интензивни, а е достатъчно да са умерени или леки в зависимост от здравословния статус на хората. РИА „Новости“/БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.