Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Лидери на опозицията в Турция настояват за връщане към парламентарната система

Лидери на опозицията в Турция настояват за връщане към парламентарната система

За нас предсрочните избори означават път към връщането на парламентарната система на управление на Турция, заяви преди дни лидерът на главната опозиционна Републиканската народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу.

Той каза това на съвместна пресконференция след преговорите с председателката на Добрата партия Мерал Акшенер, която подчерта, че двамата са единодушни за тази особено важна цел.

„Кампанията се развива в спокойна атмосфера. Въпреки всички възможни пречки и провокации, и неимоверния натиск от страна на правителството, ние вървим по пътя си за установяване на демократичната парламентарна система и за по-силен парламент. Това е пътят ни“, посочи Кълъчдароглу. Според него обществото очаква Алианса на нацията, съставен от опозиционни партии, да спечели мнозинството в новия парламент, както и президентския пост, и това е огромната отговорност пред тях.

По време на срещата двамата са обсъдили механизмите за укрепването на парламентарната система и елиминирането на пречките пред Турция, както и начините за разграничаването на съдебната система от правителствения преврат, извършен в нея.

Кандидатът на републиканците Мухаррем Индже предвижда 2 години преходен период за връщането на парламентарната система. Преди дни, когато Акшенер обяви платформата си, призова партиите от Алианса на нацията заедно да изготвят пътната карта за въпросната цел.

По същия въпрос тя ще се срещне с лидера на Партията на благоденствието Темел Карамоллаоглу.

БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.