Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Македонският парламент прие промени в конституцията за промяна на името на страната

Македонският парламент прие промени в конституцията за промяна на името на страната

Македонският парламент прие промени в конституцията, за да може страната да промени името си на Република Северна Македония, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Поправките бяха одобрени с необходимото квалифицирано мнозинство от две трети – 80 от общо 120 депутати. 39 техни колеги гласуваха против.

Промяната на името на бившата югославска република бе договорено с Гърция в Преспанския договор от юни. То може да отблокира пътя на страната към НАТО и Европейския съюз, отбелязва “Ройтерс”.

Това развитие стана възможно, след като няколко депутати от националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от нейната линия и подкрепиха конституционните поправки, отбелязва ДПА. Останалите им колеги от групата на ВМРО-ДПМНЕ – най-голямата в парламента на Република Македония – бойкотираха гласуването.

Заседанието на парламента бе забавено с над 10 часа, посочва “Асошиейтед прес”.

Агенцията отбелязва, че македонският премиер социалдемократ Зоран Заев е успял да си осигури подкрепата на депутати от националистическата опозиция, която бе необходима за събиране на необходимото мнозинство от две трети. В противен случай в страната щяха да бъдат свикани предсрочни избори.

Със силната подкрепа на западните лидери, Заев води кампания за преименуване на бившата югославска република с цел уреждане на дългогодишния спор за нейното име със съседна Гърция. Това ще позволи на Р Македония да се присъедини на първо време към НАТО, а евентуално на по-късен етап – и към Европейския съюз.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.