Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Македонският президент може да получи 5 години затвор

Македонският президент може да получи 5 години затвор

Македонският президент Георге Иванов може да получи пет години затвор поради тежки нарушения на Конституцията на страната. Това пише вднешния си брой националният седмичник „Фокус“, предаде БГНЕС.

„Последната визита на Иванов в Турция вгорчи живота на президента. Докато бе в Истанбул, той разбра че срещу него са повдигнати две обвинения“, пише изданието. „Иванов изпадна в пълен цайкнот, защото неговата партия (опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, бел.ред.) вече няма контрол над прокуратурата и Конституционния съд“, се казва още в публикацията.

В началото на седмицата Главната прокуратура на Република Македония започна разследване срещу Иванов за нарушаване на Конституцията на страната. Разследването е започнало след подаването на сигнали до прокуратурата.

Те се отнасят до отказа на президента Иванов да подпише закона за използването на езиците и Договора от Преспа. И двата закона бяха приети от парламента в Скопие. След наложеното вето от страна на държавния глава те бяха прегласувани с абсолютно мнозинство в парламента, но Иванов отказа да ги подпише.

Прокуратурата е поискала информация и по двата случая от парламента, и от кабинета на президента, за да стане ясно, защо тези закони не се подписвани и за тях не е издаден необходимият указ. Поради отказа на Иванов двата закона все още не са публикувани в Държавен вестник. Мандатът на Иванов приключва през месец април 2019 година. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.