Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Макрон ще обяви извънредно икономическо положение във Франция

Макрон ще обяви извънредно икономическо положение във Франция

Френският президент Еманюел Макрон възнамерява да обяви извънредно икономическо положение в страната.

„На първо място бих желал да обявя извънредно икономическо положение в страната“, каза той.

“Ние искаме да създадем Франция, в която има достойнство, работа. Франция, където нашите деца ще живеят по-добре от нас“, подчерта Макрон. Според него за целта трябва да се отдели по-голямо внимание на средното и висшето образование, „за да могат те да живеят и да работят по-добре“.

„Нашата страна в момента изживява исторически период. Аз служа на вас. Нашата единствена битка е за Франция“, заяви президентът на републиката.

Насилието на „жълтите жилетки“ е недопустимо

Френският президент Еманюел Макрон също така осъди актовете на насилие, извършени от демонстрантите срещу полицията по време на протестите на „жълтите жилетки“.

“Никакъв гняв не оправдава нападенията срещу полицията, жандармерията, рушенето на обществени и търговски сгради“, каза Макрон и добави, че „по отношение на такива актове на насилие не трябва да бъде проявявано никакво снизхождение“. Той отбеляза, че „последните събития дълбоко са разтревожили нацията“.

Макрон призова „жълтите жилетки“, които протестират срещу високите цени на горивата, към спокойствие. „В страната трябва да цари спокойствие и републикански ред“, призова той.

Вдига се минималната заплата

Стопанинът на Елисейския дворец обеща, че от 2019 г. минималната заплата в страната ще бъде повишена със 100 евро. „Минималната заплата ще бъде повишена от 2019 г. със 100 евро месечно“, каза той в обръщение към нацията.

Макрон обеща, че извънредните часове труд няма да се облагат с данък.

Освен това всички работещи французи ще получат в края на годината бонус, който също няма да се облага с данък, а „за тези, които получават по-малко от 2000 евро месечно, ще бъде отменено повишаването на пенсионния данък, въведен през тази година“. „Пенсионерите са ценна част от нашата нация“, подчерта стопанинът на Елисейския дворец.

Макрон съобщи, че „в скоро време възнамерява да се срещне с кметовете на градовете, за да подготви основата за обществен договор“. „Ние няма да продължим напред, сякаш нищо не се е случило“, каза той.

Богатите трябва да работят за благото на Франция

Френският президент обеща да получи съгласието на най-големите корпорации и най-богатите граждани да вземат участие в развитието на страната. „Големите компании и най-богатите французи трябва да помогнат на нацията да постигне успех. Ще ги събера и ще взема решение по този въпрос тази седмица“, каза той.

Едновременно с това президентът даде да се разбере, че не възнамерява да връща данъка върху богатството, за което настояват много участници в движението на „жълтите жилетки“. „Най-богатите заминават и нашата страна отслабва“, уточни Макрон. „В съответствие с дадените ви обещания, аз отмених този данъка, за да привличаме инвестиции в нашата икономика, които ще помогнат за създаването на работни места“, заяви той. Държавният глава припомни, че допълнителните такси ще се запазят само по отношение на луксозните имоти.

„Обаче, парламентът и правителството трябва да отидат по-далеч и да сложат край на незаконните предимства и неплащането на данъци. Ръководителите на френските компании трябва да плащат данъците си във Франция, а големите компании, които получават големи печалби, трябва да плащат данъци“, посочи Макрон.

„Жълтите жилетки“

От 17 ноември във Франция се провеждат протести на движението на „жълтите жилетки“, които се обявяват срещу поскъпването на бензина, увеличаването на данъците и поскъпването на живота. Протестите са придружени от сблъсъци с полицията и безредици. Въпреки направените отстъпки от страна на френското правителство протестите не утихват.

Според последните данни на правоохранителните органи, общият брой на задържаните от средата на ноември надхвърля 4,5 хиляди души. От тях 4099 са поставени под стража за „заговор с цел насилие“ и „подстрекателство към престъпление“. /ТАСС и БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.