Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Еманюел Макрон: Турция не бележи напредък по пътя към ЕС

Еманюел Макрон: Турция не бележи напредък по пътя към ЕС

Френският президент Еманюел Макрон каза, че „не е възможен напредък” в стремежа на Турция да се присъедини към Европейския съюз след твърдите мерки за ликвидиране на последиците от опита за преврат и загрижеността от нарушаване на човешките права.

„Относно отношенията с ЕС, ясно е, че последните събития и решения не позволяват напредък в процеса”, каза Макрон на съвместна пресконференция в Париж с турския президент Реджеп Ердоган.

Френският президент предложи на Анкара „партньорство с ЕС, вместо членство”, за да остане тази страна тясно свързана с Европа. „Трябва да помислим дали не може да преосмислим тази връзка не в рамките на интеграционен процес, но може би на сътрудничество, на партньорство с цел запазване на връзката на Турция и турския народ с Европа и да направим така, че бъдещето й да се гради с оглед на Европа и заедно с Европа”, каза Макрон. АФП/БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.