Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Макрон за агресивните действия на Турция в Северна Сирия: НАТО преживява мозъчна смърт

Макрон за агресивните действия на Турция в Северна Сирия: НАТО преживява мозъчна смърт

НАТО преживява “мозъчна смърт”, предупреди френският президент Еманюел Макрон.

Според него причината за това е в липса на координация между Европа и САЩ и заради агресивните действия на Турция в Северна Сирия.

“Това, което в момента преживяваме, е мозъчната смърт на НАТО”, каза Макрон за списание „Економист“.

“Няма координация относно стратегическо вземане на решения между Съединените щати и техните съюзници в НАТО. Няма. Има некоординирани агресивни действия от друг съюзник в НАТО, Турция, в област, в която нашите интереси са застрашени”, добави той.

Френският президент предупреди европейските страни, че вече не могат да разчитат на Америка да защитава съюзниците в НАТО.

Европа стои на “ръба на пропастта”, каза той, и трябва да започне да мисли за себе си стратегически като геополитическа сила. „В противен случай ние вече няма да контролираме съдбата си.“

По време на едночасово интервю, проведено в позлатения му офис в Елисейския дворец в Париж на 21 октомври, президентът твърди, че е крайно време Европа да се „събуди“. Той беше попитан дали вярва в ефективността на член 5 – идеята, че ако един член на НАТО бъде атакуван, всички ще му помогнат, на което отговори: “Не знам, но какво ще означава член 5 утре?”

„Трябва да преосмислим какво е НАТО в светлината на ангажиментите на Съединените щати. А Америка показва признаци на обръщане на гръб към нас, като демонстрира остро това със своето неочаквано изтегляне на войски от североизточна Сирия миналия месец, изоставяйки своите кюрдски съюзници“, допълни Макрон.

При президента Доналд Тръмп Европа се изправя за пръв път пред американски президент, който „не споделя нашата идея за европейския проект“, каза Макрон. Това се случва, когато Европа е изправена пред възхода на Китай и авторитарния завой на режимите в Русия и Турция. Освен това Европа е отслабена отвътре от Брекзит и политическата нестабилност.

Този „токсичен микс“ беше „немислим преди пет години“, твърди Макрон. „Ако не се събудим, съществува значителен риск в дългосрочен план да изчезнем геополитически или поне вече да не контролираме съдбата си. Вярвам в това много дълбоко.”

Неотдавнашната дипломатическа дейност на Макрон предизвика голям интерес в чужбина и почти толкова критики. Той беше обвинен, че действа едностранно (като блокира разширяването на ЕС към Западните Балкани) и отива твърде далече (опитвайки се да ръководи директни преговори между Америка и Иран).

Френският президент се противопоставя на критиците си, твърдейки, че е „абсурдно“ да се отварят вратите на ЕС за нови членове преди реформирането на процедурите за присъединяване, въпреки че добавя, че е готов на преразглеждане, ако бъдат изпълнени тези условия.

Основното послание на Макрон е, че Европа трябва да започне да мисли и да действа не само като икономическа група, чийто основен проект е разширяването на пазара, но и като стратегическа сила. Това трябва да започне с възвръщането на „военен суверенитет“ и възобновяването на диалог с Русия, въпреки подозренията на Полша и други страни, които някога бяха под съветско владичество.

Ако това не се случи, казва Макрон, би било „огромна грешка“. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.