Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Марк Еспър: Освободени са опасни затворници от „Ислямска държава“ след турското нахлуване в Сирия

Марк Еспър: Освободени са опасни затворници от „Ислямска държава“ след турското нахлуване в Сирия

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър каза, че турското нахлуване в Североизточна Сирия е довело до освобождаване на опасни затворници от „Ислямска държава“ и до голям брой жертви, предадоха Франс прес и ДПА.

„Въпреки несъгласието и многократните предупреждения от САЩ и международната общност турският президент Ердоган заповяда едностранно нахлуване в северна Сирия, което доведе до много жертви, бежанци, разрушения, несигурност и растяща заплаха за американските военни“, заяви Еспър в декларация.

„Това неприемливо нахлуване подкопа успешната многонационална мисия „Поражение за ИД“ в Сирия и в резултат на него бяха освободени голям брой опасни затворници от ИД. Ще отида в НАТО в Брюксел идната седмица и смятам да настоявам пред другите ни съюзници от НАТО да предприемем колективни и индивидуални дипломатически и икономически мерки в отговор на тези ненужни действия на Турция“, добави министърът на отбраната на САЩ, цитиран от ДПА.

Той нарече безотговорна политиката на Турция и официално потвърди, че Пентагонът е предприел едностраннно изтегляне от Североизточна Сирия по нареждане на президента Доналд Тръмп.

„Едностранната операция на Турция е ненужна и необмислена. Президентът Ердоган е изцяло e отговорен за последиците – евентуални военни престъпления и разрастваща се хуманитарна криза“, добави Еспър и каза, че двустранните отношения са се влошили. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.