Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Марсоходът на НАСА „Пърсивиърънс“ кацна успешно на Марс

Марсоходът на НАСА „Пърсивиърънс“ кацна успешно на Марс

Марсоходът „Пърсивиърънс“, най-големият и сложен роувър досега на НАСА, премина през атмосферата на Марс и кацна успешно на Червената планета в големия кратер Джезеро.

В контролния център на мисията близо до Лос Анджелис служителите, набюдаващи полета, избухнаха в аплодисменти и се поздравяваха помежду си, след като получиха сигнал от роувъра, че е достигнал целта си.

„Кацането потвърдено!“, възкликна Суати Моуън, който е ръководител на мисията.
Марсоходът „Пърсивиърънс“ пропътува 472 милиона километра за близо седем месеца и влезе в атмосферата на Марс със скорост 19 000 км/ч.

Целта на амбициозната му мисия е да събере и достави на Земята проби, които да дадат отговор на въпроса дали на планетата е съществувал живот.

„Пърсивиърънс е петият роувър, който НАСА изпраща на Марс след „Соджърнър“ (1997), „Спирит“ и „Опортюнити“ (2004) и „Кюриосити“ (2012). БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.