Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Меркел ще посети Истанбул на 24 Януари

Меркел ще посети Истанбул на 24 Януари

Говорителят на германското правителство Щефан Сайберт съобщи, че канцлерката Ангела Меркел ще се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Освен с турския президент тя ще се срещне и с представителите на бизнеса и неправителствените организации, предаде турската секция на Дойче веле.

Говорителят на федералното правителство е уточнил, че визитата ще се състои на 24 януари.
По-рано Ангела Меркел ще участва в Световния икономически форум в швейцарския град Давос, който ще се проведе между 21-24 януари, а по-късно ще замине за Истанбул.

Тя ще участва на откриването на новия кампус на Турско-германския Университет заедно с Реджеп Ердоган. По-късно тя ще проведе среща с представителите на бизнеса по покана на Германско-турската търговско-промишлена камара. Планирана е и среща с представители на неправителствени организации.

Очаква се по време на срещата Меркел и Ердоган да обсъдят важни теми като бежанците, кризите в Сирия и Либия, положението в Ирак и Иран. Друга точка от дневния ред ще бъде планът на Турция за откриване на училища в Германия.

Има опасения, че споразумението за реадмисия, подписано между Турция и ЕС може да изгуби значението си, особено на фона на увеличаващия се брой на бежанците на гръцките острови и изказването на Ердоган, че ще „отвори вратите“. След подписването на споразумението между Брюксел и Анкара беше забелязан значителен спад в броя на пристигащите от Турция към Европа бежанци. Но в последно време броят на преминаващите с надуваеми лодки бежанци от Турция към Гърция отново започна да нараства.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.