Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Мевлют Чавушоглу се обяви за съвместен контрол с Русия и Иран при изтеглянето на американските войски от Сирия

Мевлют Чавушоглу се обяви за съвместен контрол с Русия и Иран при изтеглянето на американските войски от Сирия

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу се обяви за извършване на съвместен контрол с Русия и Иран при изтеглянето на американските войски от Сирия, предаде турската телевизия НТВ, цитирана от ТАСС.

САЩ се сблъскват с някои трудности в процеса на изтегляне на войските им от Сирия. Искаме да координираме този процес с Русия и Иран, с които работим в рамките на процеса от Астана. Това е необходимо, за да не могат терористичните организации да заемат освободеното място (след изтеглянето на САЩ), посочи Чавушоглу.

Чавушоглу отбеляза, че Анкара „продължава да се консултира със сирийците и с цялата световна общност“ за това как трябва да бъде уредена ситуацията в Сирия. „Вие проследихте нашето посещение в Москва (на 29 декември – б. ТАСС), както и това, че ние се намираме в тесен контакт с Иран. Независимо дали ви харесва или не, но Иран е участник (в урегулирането на ситуацията в Сирия). Казвам това заради САЩ и други страни“, заяви турският външен министър.

Той потвърди решимостта на Анкара да продължи да се бори с терористичните организации в Сирия, по конкретно със забранените в Турция Сили за защита на народа – СЗН (които Анкара смята за терористична организация – б.ред.) и Кюрдската работническа партия (ПКК). Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.