Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Мевлют Чавушоглу: Турция иска траен мир в Средиземно море, но е готова за всичко

Мевлют Чавушоглу: Турция иска траен мир в Средиземно море, но е готова за всичко

Турция полага усилия за установяването на траен мир и спокойствие в Средиземно море, но е готова за всякакви развития, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от в. „Хюриет“.

„Ние сме морски народ. Провалихме и ще продължаваме да проваляме подлите планове, които имат за цел да ни доведат до там, че да не можем да преминем отвъд Къзълкуле“, заяви министърът на проява в град Алания, окръг Анталия, имайки предвид историческата кула Къзълкуле в града.

Турция, която има най-дългото крайбрежие в Средиземно море, често възразява срещу опити „да бъде заклещена“ в залива на Анталия. Според Анкара гръцките острови, с които е осеяно морето покрай турския бряг не формират континентален шелф.

Чавушоглу подчерта, че Турция уважава правата на всички и законите, но е решена да отстоява и собствените си права докрай.

„Ако ще е на масата, тогава на масата. Ако ще е на терен, то на терен. Слава Богу, подготвени сме за всичко“, подчерта той.

По думите на турския министър със същото разбиране Турция подхожда и по отношение на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР).

БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.