Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Международни медийни организации с писмо до Ердоган: Осъдете нападенията над журналистите

Международни медийни организации с писмо до Ердоган: Осъдете нападенията над журналистите

В Турция в рамките на пет дни двама журналисти Явуз Селим Демираг и Идрис Йозйол бяха нападнати, което накара международните правозащитни и медийни организации да излязат с позиция по въпроса. Деветнайсет институции, сред които са Европейската федерация на журналистите (EFJ), Комитетът за защита на журналистите (CPJ), PEN International и др. написаха отворено писмо до турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в което настояват той „да осъди публично нападенията“ и го призоваха за „справедливост“. Това пише на сайта си турската секция на Евронюз.

На 10 май журналистът от вестник „Йеничаг“ (Нова ера) Явуз Селим Демираг беше пребит с бейзболни бухалки пред дома си в Анкара. Шестимата лица, които бяха задържани във връзка със случая, бяха освободени след 24-часово задържане.

На 15 май журналистът Идрис Йозйол беше нападнат пред редакцията на вестник „Йени Юзйъл“ (Нов век) в Анталия, който беше настанен в болница с рани по главата и гръдния кош.

В отвореното писмо до Ердоган пише: „Искрено се надяваме, че преди местните избори в Истанбул на 23 юни журналистите ще имат възможността свободно, без да се страхуват от отмъщение да публикуват своята информация и новини.“ Също така в писмото се настоява президентът Ердоган да „гарантира справедлив процес“ за онези, които са посегнали на журналистите.

По данни на “Репортери без граници“ Турция е „най-големият затвор за журналисти в света“. Според индекса на организацията за свободата на словото за 2019 г. Турция се нарежда на 157-о място сред 180 държави.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.