Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Милиони мюсюлмани започват ежегодния Хадж в Мека

Милиони мюсюлмани започват ежегодния Хадж в Мека

Повече от 2 милиона мюсюлмани започват ежегодния Хадж в петък, докато саудитските домакини се стремят да възпрат политизирането на поклонничеството на фона на ескалиращо напрежение в Персийския залив.

Хаджът, едно от най-големите религиозни събирания в света, е един от петте стълба на Исляма и трябва да бъде предприет мюсюлманите, които имат необходимите финанси, поне веднъж в живота им. Състои се от поредица религиозни обреди, които се изпълняват за пет дни в свещения за мюсюлманите град Мека, Саудитска Арабия.

„Всички държавни ресурси са разгърнати и ние сме горди, че служим като „Божи домакини”, заяви говори говорителят на силите за сигурност Басам Атия. Общо около 2,5 млн. вярващи, по-голямата част от чужбина, ще предприемат поклонението тази година, според местните медии. „Повече от 1,8 млн. визи бяха направени онлайн без нужда от посредници. Това е успех”, заяви служител на министерството за Хадж, цитиран от vesti.bg.

Ритуалите, продължаващи няколко дни, проследяват поклонение на Пророка Мухаммед, мир Нему, в Мека.

Бели дрехи

Поклонниците се обличат с ихрам – специална дреха, която се състои от две парчета плат. Мъжете носят бял ихрам, наподобяваща покривка (саван), която подчертава единството, независимо от социалния статус или националността им. Жените трябва да носят свободни рокли, също често бели, излагайки на показ само лицето и ръцете си.

Първият ритуал изисква обикаляне седем пъти около Кааба (Кябе), голяма черна кубична структура в центъра на Голямата джамия в Мека (Месджид-и Харам). Изработена от гранит и драпирана в плат, Кааба е висока близо 15 метра. Смята се, че първо е построена от Адем (Адам), мир Нему, и след това възстановена от Ибрахим (Авраам), мир Нему, преди 4 000 години.

Именно към Кааба мюсюлманите се обръщат да се молят където и да са по света.

След това поклонниците се разхождат седем пъти между двете възвишения Сафа и Мерве, които се намират в непосредствена близост до Кааба. После се отправят към Мина, на около пет километра разстояние, преди основния обред на поклонението на връх Арафат.

Връх Арафат

Кулминацията на хадж е събирането на планината Арафат, на около 10 км от Мина, където Пророка Мухаммед, мир Нему, е изнесъл Прощалната си проповед. Поклонници се събират на 70-метровия хълм и заобикалящата го равнина и в продължение на часове се молят и рецитират Корана, оставайки там до вечерта.

След залез слънце се отправят към Муздалифа, на половината път между Арафат и Мина, където събират няколко десетки камъчета, за да извършат символичното хвърляне на „камъни по дявола“.

„Камъни по дявола“

Последният голям ритуал на Хадж е отново в Мина, където поклонниците хвърлят седем камъка по всяка от три огромни бетонни стени, представящи Сатаната. Ритуалът е подражание на хвърляне на камъни по дявола от Ибрахим (Авраам), мир Нему, когато се смята, че Сатаната се опитал да го разубеди да се подчини на Божията заповед да пожертва сина си Исмаил.

След първия обред с камъни започва празникът на жертвоприношението Курбан байрам (Ейд ал-Адха), който отбелязва края на Хадж. Колят се овце като жертва вместо Исмаил, мир Нему, в церемония, която също се провежда по цял свят. След това мъжете бръснат главата си или подстригват косата си. Поклонниците могат да се преоблекат в нормално облекло, връщайки се да обиколят Кааба и да завършат ритуалите си с хвърляне на камък, преди да се отправят към дома.

Четирите други стълба

Хаджът е последният стълб на Исляма и се изисква от всеки мюсюлманин поне веднъж в живота си, ако е достатъчно здрав за това и имат средствата. Другите четирите основни стълба на Исляма са: да засвидетелства единството на Аллах (келиме-и шехадет); ежедневни петкратни молитви намаз; да говее по време на светия месец Рамазан и да дава милостиня зекят.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.