Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Мораториумът за лекарствата пада с единодушие в парламента

Мораториумът за лекарствата пада с единодушие в парламента

Парламентът прие единодушно отпадане на мораториума Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да плаща за нови лекарства през 2018 г. Законопроектът бе внесен от Цветан Цветанов, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ, Албена Найденова и Волен Сидеров на 20.12.2017 г. Той бе гласуван на първо и второ четене в днешното пленарно заседание на депутатите.

Депутатите гласуваха отмяна на параграф 6 от Преходните и заключителни разпоредби, който гласеше, че през 2018 г. НЗОК няма да заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и включени в позитивния лекарствен списък лекарствени продукти, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г.пише БТА.

Мотив за отмяната на мораториума е да се гарантира спокойствие и увереност сред гражданите, че НЗОК ще заплати за всички лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование през 2018 г.

Преди гласуването първи думата взе председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който благодари за консенсуса от председателския съвет.

След него Нигяр Джафер от ДПС призова за повече разум и за консенсус преди важните решения. „На път сме да сложим край на една сага, която продължи близо два месеца. Приехме решение, което просъществува в публичното пространство един уикенд и предизвика много вълнение”, посочи Джафер. Тя попита обаче готови ли са да си направят изводите от това, което им се случи във връзка с това решение. Джафер обърна внимание на сумата, която ще се плати и припомни, че резервът на Касата от 10% го направили на 3%. „Не само, че го направихте 3%, от там взехте още и там в момента има не повече от 80 млн.”, каза Джафер.

„Ще има пари за всички болни, разбрахте ли, какво повече от това”, каза Вежди Рашидов и попита: Какъв е проблемът днес да дебатирате отново преди празника.

Сред изказалите се бе и лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Има нещо, което ме безпокои, че подхождате към тази промяна не като осъзнаване на направена грешка, а като на промяна, наложена под натиск от обществено мнение, от опозиция и т.н.”, каза Нинова. Според нея правилно отношение би било да се каже: да, направихме грешка, ще я коригираме. Нинова заяви, че днес е хубав ден, защото се възстановява една справедливост. Всеки български гражданин да има достъп до здравеопазване. „Освен думата справедливост мисля, че има и още една важна и тя е ред и правова държава”, заяви Нинова в първото си изказване. След това обясни, че отвън изглежда, че и този път премиерът еднолично е решил въпроса. Като припомни, че много пъти са критикували премиера за това, че подценява НС, тя увери, че в случая днес освен за справедливостта правят положителна стъпка и към възстановяване на парламентаризма в България. Освен справедливост и ред другата дума, според Нинова, е урок. „Урок за всички ни, но и най-вече 126 души в тази залата, че не бива да се гласува механично, че трябва да работим с аргументи”, каза тя.

Цветан Цветанов взе думата пак и обръщайки се към Нинова заяви, че цели отново „да се върнем в това поле, за което казахте, че трябва да излезем от него – полето на противопоставянето”. „Нека да не казваме, че е било взето едноличното решение от премиера, за да може да се направи нещо. Всички ние знаем, че има изтичане на средства по тема здравеопазване и че има корупция там, където има най-големите предизвикателства, където се разходват най-много средства на българските граждани“, посочи Цветанов. „В никакъв случай не бива да бъде за сметка на лечението на онкоболните или за всички, които се нуждаят от лечение“, обясни Цветан Цветанов.

„Уви за съжаление не съм била права, че сме постигнали съгласие и не съм била права за третата думичка – урок. Вие не сте си научили урока колеги”, каза още Корнелия Нинова. Според нея държанието им означава, че при друга ситуация, ако няма натиск от опозицията, от обществото, те отново ще вземат подобно грешно решение.

Президентът Румен Радев приветства промяната в подхода и отмяната на забраната за заплащане от бюджета на НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти. Държавният глава призовава всички парламентарни групи занапред да отчитат етичните съображения и да действат в интерес на конституционните права на гражданите и социалната справедливост. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.