Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»На преговорите за Либия в Москва бе постигнат напредък, но не и споразумение за примирие, съобщи Лавров

На преговорите за Либия в Москва бе постигнат напредък, но не и споразумение за примирие, съобщи Лавров

Преговорите за договаряне на безусловно и безсрочно спиране на огъня в Либия не се увенчаха с пробив, въпреки че на тях бе постигнат напредък. Това заяви пред репортери руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

По думите на ръководителя на руската дипломация премиерът на Правителството на националното съгласие в Триполи Файез Сарадж и ръководителят на Висшия държавен съвет на Либия Халед ал Мешри са подписали споразумението за спирането на огъня, но Халифа Хафтар, командващият базираната в Източна Либия така наречена Либийска национална армия, която се опитва да превземе столицата Триполи, е поискал още време, за да обмисли въпроса. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Хафтар е поискал време за размисъл по споразумението до утре сутринта.

Вчера лидерите на враждуващите лагери в Либия проведоха в Москва непреки мирни преговори. Русия и Турция призоваха двата лагера да подпишат обвързващо споразумение за примирие, с което да бъде сложен край на продължаващата от девет месеца война и да бъде отворен пътят за стабилизиране на ситуацията в Либия. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.