Home»ИКОНОМИКА»Над 16 милиона чуждестранни туристи са посетили Турция от началото на годината

Над 16 милиона чуждестранни туристи са посетили Турция от началото на годината

Над 16 милиона чуждестранни туристи са посетили Турция от началото на тази година, което е със 185,7 процента повече в сравнение със същия период на предишната година, съобщава ТАСС, позовавайки се на министерството на туризма на Турция.

Най-много чуждестранни туристи са пристигнали в Турция от Германия, на второ място е Русия, а на трето – Великобритания.

„През първите шест месеца Турция са посетили 16,365 милиона туристи, което е със 185,72% повече от аналогичния период на миналата година“, се посочва в съобщение на министерството.

Най-голям брой туристи са пристигнали в Турция от Германия – над 2 милиона души, което с 293% повече от предишната година. На второ място е Русия с 1,455 милиона туристи – с почти 100% повече. Третата позиция е за Великобритания с 1,264 милиона туристи – с 464% повече.

Министърът на културата на Турция Мехмет Нури Ерсой съобщи вчера, че Турция планира да приеме следващата година 47 милиона туристи спрямо 42 милиона през тази година. Приходите на Турция от туризъм през 2023 г. се очаква да достигнат 37 милиарда долара спрямо 35 милиарда долара в края на тази година. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.