Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Над 30 хиляди сирийски бежанци са се върнали от Турция в Тал Абияд

Над 30 хиляди сирийски бежанци са се върнали от Турция в Тал Абияд

Над 30 хиляди сирийски бежанци са се върнали от Турция в граничния сирийски град Тал Абияд след турската антитерористична операция „Извор на мира“, предприета през 2019 г., предава Анадолската агенция, цитирана от БТА.

След операцията „Извор на мира“ десетки хиляди сирийски мигранти, живеещи в Турция, се завърнаха в северните сирийски градове Тал Абияд и Рас ал Айн.

Освен това в двата града са били осигурени работни места за около 10 хиляди души, включително в сферите на здравеопазването и образованието.

Данните на Анадолската агенция бяха съобщени по повод Световния ден на бежанците на 20 юни. В последно време в Турция имаше много ожесточени спорове по повод мигрантите в страната. Според властите те са около 4 милиона, опозицията обаче твърди, че броят им всъщност е над 10 милиона души. Въпросът, свързан с мигрантите, бе сред основните по време на предизборната кампания миналия месец (на 14 май в Турция се състояха президентски и парламентарни избори, на 28 май се проведе вторият тур на президентските избори).

През последните четири години, след като следите от тероризма на редица места в Северна Сирия бяха заличени, броят на хората, които се завърнаха по домовете си и започнаха нов живот, се увеличи, отбелязва държавната новинарска Анадолска агенция.

От 2016 г. Турция проведе няколко операции в Северна Сирия, за да прочисти района край турската граница от терористи от групировката „Ислямска държава“ и от бойци на сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН). През 2016 г. започна операцията „Ефратски щит“, през 2018 г. – „Маслинова клонка“, а през 2019 г. – „Извор на мира“.

Турция разглежда Силите за защита на народа (СЗН) и действащата в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) като разклонения на една и съща терористична организация.

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.