Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Над 400 хиляди нелегални мигранти са напуснали доброволно Турция за една година

Над 400 хиляди нелегални мигранти са напуснали доброволно Турция за една година

Над 400 000 нелегални мигранти са напуснали доброволно Турция за една година, съобщава в. „Хюриет“.

Ръководителят на турската Миграционна служба Атила Торос каза, че от 1 юни 2023 г. досега общо 401 325 нелегални мигранти са напуснали страната самостоятелно, без да бъдат депортирани.

Торос посочи, че в борбата с нелегалните мигранти напоследък много положително влияние оказват т. нар. „мобилни миграционни звена“ – превозни средства, предназначени за експедитивни проверки на разрешителните за пребиваване на мигрантите.

В тези мобилни звена служителите на правоприлагащите органи извършват проверки на самоличността на чужденци, за които има съмнения, че са незаконни мигранти. Лицата, които не могат да представят документ за самоличност, се канят в превозните средства, където миграционни експерти и преводачи оказват съдействие в процеса. Вземат се пръстови отпечатъци и се извършва проверка на самоличността чрез базата данни. Ако се установи, че дадено лице няма законен статут на пребиваване, незабавно се започва процедура по депортиране.

Торос припомни, че мобилните звена първоначално са започнали да работят в Истанбул през юли 2023 г., а след това такива превозни средства са били изпратени в още 58 окръга в страната.

Същевременно ръководителят на турската Миграционна служба посочи, че през изминалата година е регистриран най-голям брой депортации, като от 1 юни 2023 г. досега са депортирани 141 000 незаконни мигранти.

Като страна с най-голям брой мигранти в световен мащаб, Турция продължава да приема милиони мигранти, по-голямата част от които са сирийски граждани, отбелязва в. „Хюриет“. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.