Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Над сто хиляди и петстотин гастарбайтери са преминали през ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево от 1 юни на път за Турция

Над сто хиляди и петстотин гастарбайтери са преминали през ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево от 1 юни на път за Турция

Над сто хиляди и петстотин гастарбайтери от Европа са преминали през ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево на българско-турската граница от началото на юни, за да прекарат в Турция летните си отпуски и да отпразнуват наближаващия празник Курбан байрам в родината, съобщава БТА, позовавайки се на сайта Хаберлер.

Завръщането на емигрантите води до струпвания на чакащи на граничния пункт, откъдето минава главният поток на завръщащите се от европейските страни турци. По данни на турските власти от 1 юни досега през този пункт в Турция са влезли 100 543 емигранти с 28 325 превозни средства.

Властите заявиха също, че очакват преди празника Курбан байрам близо 1 милион емигранти да влязат в страната през граничните пунктове Капъкуле/Капитан Андреево и Хамзабейли/Лесово на границата с България и през пунктовете Ипсала/Кипи и Пазаркуле/Кастаниес на гръцката граница.

В Турция от този уикенд започва ваканцията по случай празника Курбан байрам, който тази година се пада на 28 юни-1 юли.

Заради интензивния трафик на границата, обичаен през този период на годината, когато в страната се завръщат много гурбетчии, за да прекарат летните си отпуски по родните места, турски търговци призоваха тези дни за откриване на отделни гишета на границата за гръцките и българските туристи.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.