Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Нападател уби поне 50 души и рани над 200 в Лас Вегас

Нападател уби поне 50 души и рани над 200 в Лас Вегас

Шерифът на окръг Кларк в щата Невада, в който се намира Лас Вегас, съобщи, че при стрелбата по публиката на кънтри концерт на открито са убити най-малко 50 души, а над 200 са ранени, предаде “Асошиейтед прес”, цитиран от БТА.

Това е най-кръвопролитното нападение с огнестрелно оръжие в съвременната история на САЩ. Миналата година в Орландо бяха застреляни 49 души в нощен клуб.

Хиляди паникьосани зрители на концерта на кънтри певеца Джейсън Олдийн са побягнали от сцената на нападението, като в някои случаи са прегазвали паднали хора, докато полицаите са се опитвали да засекат и обезвредят извършителя.

Застреляният от полицията нападател е идентифициран като 64-годишния бял мъж Стивън Падок от Лас Вегас. Той се е регистрирал като гост на хотел, откъдето е стрелял по събралото се множество от 32-ия етаж. Освен това полицията има данни за местонахождението на 62-годишната Мерилу Данли, която се издирва във връзка с нападението, и те в момента се проверяват.

“Нападателят е действал сам и няма сведения да е бил свързан с радикална групировка”, каза Ломбардо, цитиран от ДПА. „Не знаем каква е била идеологията му. На този етап смятаме, че е действал самостоятелно“, заяви той. Ломбардо заяви, че слуховете за други стрелби или бомбени нападения в района са неверни.

Кадри от мястото на инцидента показват хора, които се укриват и други, тичащи по улиците. В разпространените видеа се виждат и лежащи на земята тела. „Чухме нещо като счупено стъкло, така че се огледахме наоколо, за да видим какво става и след това чухме“ изстрелите, казва свидетелка пред Си Ен Ен.

Според други очевидци концертът на кънтри певеца Джейсън Алдан е бил към края си, когато стрелбата е започнала. Самият Алдан написа в Инстаграм след нападението, че той и групата му са добре и са преживели една наистина ужасна нощ. „Натъжава ме това, че такова нещо би се случило на всеки, който просто е дошъл да се забавлява по време на това, което трябваше да бъде забавна вечер“, посочи той.

Белият дом съобщи, че президентът Тръмп е бил уведомен за станалото в Лас Вегас.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.