Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»НАТО: Гърция и Турция „да решат споровете си в Егейско море“

НАТО: Гърция и Турция „да решат споровете си в Егейско море“

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Гърция и Турция „да решат споровете си в Егейско море“ на фона на нарастващото напрежение между двете съседни страни, предаде АФП, пише БТА.

„Призоваваме Гърция и Турция да решат споровете си в Егейско море в дух на доверие и солидарност между съюзници“, заяви Столтенберг в интервю за гръцката информационна агенция АНА-МПА.

„Това означава сдържаност и умереност, както и въздържане от всякакво действие или реторика, която би могла да доведе до ескалация на ситуацията“, добави той.

Интервюто е направено две седмици, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че повече няма да се среща с гръцките ръководители, обвинявайки ги, че не са „честни“.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отговори, че няма да „влезе в игра на пинг-понг“ с Анкара.

Гърция и Турция, които са съседи и съюзнички в НАТО, имат сериозни разногласия по редица въпроси, включително за континенталния шелф в Средиземно море, за въздушното пространство, за енергийните ресурси, за Кипър, за статута на някои острови в Егейско море и др.

В края на май в писмо до генералния секретар на ООН Гърция „тържествено призова Турция да спре да поставя под съмнение суверенитета й върху островите в Егейско море“.

Турските власти от своя страна изтъкнаха наскоро, че ще прекратят бъдещи двустранни срещи и обвиниха Гърция, че е разположила войски на островите в Егейско море, които разделят двете страни, в нарушение на мирните договори, подписани след Първата и Втората световна война.

„Осъзнайте се“, заяви Ердоган миналата седмица в остро изявление по адрес на Гърция.

„Не трябва да се изненадваме, че понякога има силни разногласия между нашите страни (съюзнички – бел. АФП)“, подчерта генералният секретар на НАТО в интервюто.

„Но разнообразието на мнения и дебати е неразделна част от нашите демокрации. Гърция и Турция са предани съюзници от десетилетия. И всеки ден Гърция и Турция работят заедно в НАТО, заедно с 28 други съюзници за посрещане на най-спешните предизвикателства, свързани със сигурността“, подчерта Столтенберег.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.