Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»НАТО предупреди за продължителна война в Украйна

НАТО предупреди за продължителна война в Украйна

„Войната в Украйна може да продължи години“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в неделя, на фона на засилените руски атаки, след като Европейският съюз препоръча Киев да стане кандидат за присъединяване към блока.

Столтенберг каза, че доставката на най-съвременно въоръжение на украинските войски ще увеличи шансовете за освобождаване на източния му регион Донбас от руски контрол, пише германският вестник „Бил дам Зонтаг“.

„Трябва да се подготвим за факта, че това може да отнеме години. Не трябва да спираме да подкрепяме Украйна“, каза Столтенберг.

„Дори и разходите да са високи, не само за военна подкрепа, но и заради покачващите се цени на енергията и храните“.

Британският премиер Борис Джонсън, който посети Киев в петък, също говори през уикенда за необходимостта да бъдем подготвени за дълга война.

Това означава да се гарантира, че „Украйна ще получава оръжия, оборудване, боеприпаси и обучение по-бързо от нашественика“, пише Джонсън в лондонския „Сънди таймс“.

„Времето е жизненоважният фактор“, пише той. „Всичко ще зависи от това дали Украйна може да засили способността си да защитава своята територия по-бързо, отколкото Русия може да поднови способността си да атакува“.

Говорейки пред репортери в събота, Джонсън подчерта необходимостта от избягване на „умората от Украйна“. Тъй като руските сили „откъсват напред сантиметър по сантиметър“, съюзниците трябва да покажат на украинците, че са там, за да ги подкрепят дълго време, каза той.

Украйна получи значителна подкрепа, когато Европейската комисия препоръча страната за статут на кандидат, решение, което се очаква страните от Европейския съюз да одобрят на среща на върха тази седмица.

Това би поставило Украйна по пътя да реализира стремеж, смятан за недостижим преди нахлуването на Русия на 24 февруари, дори ако членството може да отнеме години. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.