Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Не е време за празници, предупреди Мутафчийски по повод предстоящите Великденски празници

Не е време за празници, предупреди Мутафчийски по повод предстоящите Великденски празници

Общо досега сигурно доказаните случаи на коронавирус в България са 498.

Това съобщи на редовния брифинг началникът на Военномедицинската академия и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Сто седемдесет и трима души са в болница, от които 20 са в интензивни отделения. В София приетите са 97, от които 17 са в интензивни отделения. В Пловдив приетите са 14, трима са в интензивни.

В последните 24 часа са потвърдени 21 случая. От тях в болница са настанени 17. Изследвани са над 350 човека.

Нова засегната област е Враца. Все още не е доказано, но вчера с типична картина е бил приет мъж на 49 години. Бил е интубиран, след което е починал със сърдечна недостатъчност в 21.00 часа.

Състоянието на 4-годишното дете във Велико Търново е стабилно, то е с една отрицателна проба засега, още няма доказателства, че е с COVID-19.

Мутафчийски каза, че д-р Хасан Адемов е правил дарение в областта, в която е депутат, където не е имал контакт с пациенти или с широк кръг лица. Съпругата на Адемов също е с положителна проба. Д-р Даниела Дариткова е силно притеснена за контактите си с пациенти и със свои близки, и е посочила имената на всички лица, с които е контактувала, като проучването продължава.

Ген. Мутафчийски коментира, че мерките дават добри резултати и имаме плавно покачване на броя на заразените. Все още сме на път към покачване на броя на случаите, по никакъв начин не можем да говорим, че сме преодолели някаква опасност – това са наивни и безотговорни разсъждения, посочи той. С по-голямо внимание се наблюдават големи областни градове като Бургас, Варна, Пловдив, София. Мерките в Пловдив като че ли дават добър резултат на този етап, неясна е ситуацията с област Монтана, по отношение на Банско вниманието не е отслабено.

Не е време за празници, предупреди Мутафчийски по повод предстоящите Великденски празници, като призова хората да не се събират. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.