Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Не се налага затягане на мерките, нито налагане на нови мерки срещу разпространението на COVID-19, според щаба

Не се налага затягане на мерките, нито налагане на нови мерки срещу разпространението на COVID-19, според щаба

Към настоящия момент не се налага затягане на мерките, нито налагане на нови мерки срещу разпространението на COVID-19. Това посочи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб. Ще продължи контролът върху спазване на мерките, подчерта той.

Към 7 октомври в България има 1033 хоспитализирани пациенти с коронавирус, от които 53 са настанени в интензивни отделения.

Няма значително увеличаване на хоспитализираните пациенти по лечебни заведения, посочи министърът. Заетостта на леглата за пациенти, които се нуждаят от консервативно лечение, е 14 процента, 5 процента е заетостта на леглата за пациенти, които се нуждаят от интензивно лечение, каза той.

Наблюдава се увеличение на случите сред медицинския персонал. От началото на епидемията до момента има 1263 положителни колеги с коронавирусна инфекция, каза министърът. Активните случаи са 278, на домашно лечение са 229, 43 са в лечебни заведения, шестима в интензивни.

Общият брой на заразените деца и ученици от детски градини и училища са 101, карантинираните са 3268. Броят на заразените учители в детски градини и училища са 133, а карантинираните са 119. От всички училищни паралелки в страната на 1000 паралелки 3 са карантинирани и не посещават училище, посочи проф. Ангелов. Имаме ниски нива на заболеваемост сред учениците и учителите, допълни той. Въпреки страха в началото на учебната година, се доказа, че при спазване на мерките училищата могат да бъдат едно безопасно място, отбеляза доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

България е на 24 място по заболяемост от COVID-19 със заболяемост 43.19 на 100 000 и на 7 място по смъртност с 1.19 на 100 000. Това сочат данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията на база последните 14 дни, каза доц. Кунчев. Въпреки значително нарасналите бройки България на практика запазва мястото си и като заболяемост, и като смъртност, поради това, че има значителен ръст на случаите в цяла Европа, обясни той. За последните 14 дни на Балканите България е на 5 място след Румъния, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Албания и на 4 място по смъртност след Босна и Херцеговина, Северна Македония и Румъния.

От началото на седмицата в София се забелязва една огнищност в определени колективи, но все още няма дифузно разпространение на COVID-19, посочи д-р Данчо Пенчев, директор на столичната РЗИ. От днес ще бъде карантиниран бежанският център във Военна рампа.

Ще отпадне тестването с PCR-тест след 14-дневната карантина, каза проф. Асен Балтов. Лечебните заведения са подготвени, добре заредени с медикаменти и лични предпазни средства, каза той. Продължава да расте броят на заразените сред медицинския персонал, което е неминуемо, тъй като работят в натоварена от вируса среда, посочи проф. Балтов и допълни, че се наблюдава умора сред колегите му. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.