Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Несъгласията между политическите сили в България може да се решат чрез диалог, коментира турски анализатор

Несъгласията между политическите сили в България може да се решат чрез диалог, коментира турски анализатор

Несъгласията между политическите сили в България може да се решат чрез диалог, смята турският анализатор Кадер Йозлем, експерт по международни отношения. Той посочи също така, че резултатът от гласуването на 2 април в Турция не е бил изненадващ.

„Резултатът от гласуването в Турция не поднесе изненада. Оправда се прогнозата, която бях направил, че избирателната активност в Турция ще бъде по-висока спрямо вота през октомври м.г. въпреки умората от поредицата избори, въпреки разочарованието от нежеланието на политическите сили да намерят изход от политическата криза, въпреки нежеланието на избирателите в България да гласуват”, каза той в първи коментар за БТА след вота.

С гласовете, които получи на парламентарните избори на 2 април, Движението за права и свободи (ДПС) е лидер в гласуването зад граница. В Турция над 60 хиляди български граждани са дали своя вот за ДПС, показват данните на ЦИК. В сравнение с предходния вот през октомври партията получи с 12 хиляди повече гласове на доверие. В България ДПС се нареди на четвърто място след ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Възраждане.

В отговор на въпрос дали на фона на разпределението на гласовете има и каква е вероятността за съставяне на правителство в България, Йозлем оцени шансовете като малки.

“В България през есента предстоят местни избори. Тази опция може да предизвика нежелание у партиите да съставят стабилно коалиционно правителство. Погледнато от тази гледна точка такава вероятност изглежда трудно постижима“, коментира експертът. Той отбеляза, че разпределението на гласовете между партиите създава една „почти патова ситуация“. „Но не е невъзможно да се намери изход. Може (кризата) да се преодолее по пътя на диалога. ДПС ще следва линията да се включи в една евентуална бъдеща коалиция. Но е под въпрос дали това ще бъде предпочетено“, добави Йозлем.

Експертът отбеляза още, че освен ДПС и Възраждане имат ролята на балансьор при сегашното разпределение на местата в парламента.

„В заключение ще подчертая, че дори да се състави правителство, не смятам, че то ще бъде дългосрочно“, заяви турският анализатор.

В статия за изборите в неделя турският новинарски сайт Хаберлер открои възникналата след вота необходимост от преговори за съставяне на коалиционно правителство предвид факта, че нито една от партиите не получава стабилно мнозинство.

„Послание за коалиционно правителство излезе от урните в България“, отбеляза и държавната турска телевизия ТРТ Хабер.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.