Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Новата стратегия на САЩ: Китай и Русия са „ревизионистки сили”

Новата стратегия на САЩ: Китай и Русия са „ревизионистки сили”

Първата стратегия за национална сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп обозначава Китай и Русия като „ревизионистки сили”, които подкопават американските интереси и ценности.

„Китай и Русия искат да оформят свят, който противоречи на американските ценности и интереси”, се казва в документа, в който езикът е забележително рязък.

„Китай се опитва да измести САЩ от Индийско-Тихоокеанския регион, да разпростре своя модел на държавна икономика и да пренареди региона в своя полза”.

„Русия се опитва да възстанови статута си на велика сила и да установи сфери на влияние в близост до границите си”.

Амбициите на Русия и нейните военни възможности създават „нестабилна граница“ в Евразия, където рисковете от въоръжен конфликт нарастват според Москва.

По пътя на приемане на съвременни форми на подривни тактики Русия се намесва във вътрешнополитическите работи на страни по целия свят. Комбинацията от руските амбиции и растящите военни възможности създават нестабилна граница в Евразия, където рискът от възникване на конфликти расте заради погрешните сметки на Москва, се казва в документа.

В него се изразява и мнение, че „Москва“ се опитва да отслаби влиянието на САЩ по света и да ги скара с техните съюзници и партньори.

Русия вижда в НАТО и ЕС заплаха. Русия влага средства в нови отбранителни възможности, включително и ядрени системи, които остават най-сериозна реална заплаха за САЩ. Тя инвестира и в дестабилизиращи средства в сферата на киберпространството“, заявява американската администрация в своята стратегия.

“САЩ влизат в нова епоха на съперничество, като предизвикателства им се отправят включително от Русия и Китай”, каза Тръмп, представяйки стратегията за национална сигурност на САЩ.

„В тази стратегия се признава, че, харесвали ни или не, ние влизаме в нова ера на съперничество“, каза президентът на САЩ. „Ние признаваме, че по целия свят сега има активно военно, икономическо и политическо противопоставяне.

„Ние сме изправени пред режими –аутсайдери, които заплашват САЩ и техните съюзници. Ние се сблъскваме с терористични организации, транснационални престъпни мрежи и други, които разпространяват насилие и зло по целия свят“, твърди Тръмп.

Главните „транснационални заплахи” за САЩ са терористите и международните престъпни организации, се казва в разпространения от белия дом текст на новата стратегия за национална сигурност на САЩ.
В документа се посочва, че властите в КНДР се стремят да убият с ядрено оръжие милиони американци.
„Северна Корея се стреми към потенциал за убийство на милиони американци с ядрено оръжие. Ще обединим световната общност срещу „отритнатия режим” на Северна Корея”, пише в Стратегията.

САЩ ще запазят необходимото военно присъствие в Близкия изток за запазване на баланса на силите и сигурността, се казва в стратегията за национална сигурност. „Ще запазим необходимото присъствие на военни сили от САЩ в региона за защита на страната ни и нашите съюзници от атаки на терористи и за запазване на благоприятен баланс на силите в региона“, се казва в документа.

„Коалицията за борба с ИДИЛ към този момент е отвоювала почти 100% от територията, която терористите контролираха в Сирия и Ирак“, каза Тръмп и оцени това като „отлична работа“.

В него се заявява още, че САЩ ще оказват помощ на регионалните си партньори за борба с тероризма и осигуряване на обществения ред. Ще им бъде оказвана и помощ за създаване на ПРО системи.

„САЩ искат Близкия изток да не се превърне в място за укриване на терористи или да им предоставя благоприятна почва за действия, да не стане територия, контролирана от враждебни на САЩ сили. САЩ искат регионът да съдейства за стабилен световен енергиен пазар“, се казва още в националната стратегия за сигурност на САЩ. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.