Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Нови 29 случая на коронавирус са потвърдени в Турция

Нови 29 случая на коронавирус са потвърдени в Турция

Нови 29 случая на коронавирус са били потвърдени в Турция, съобщи в „Туитър“ турският здравен министър Фахреттин Коджа. С това общият брой на заболелите в страната достига 47 души. Турският здравен министър заяви, че всички от новите случаи са имали контакти със Съединените щати, Западна Европа или Близкия изток. Трима от диагностицираните с новия опасен вирус са били на религиозно поклонение в Саудитска Арабия. По думите на Фахреттин Коджа до момента няма смъртен случай от болестта в Турция, но някои пациенти са със затруднения в дишането. Здравният министър допълни, че тест-комплекти ще бъдат изпратени във всички области на страната, предаде БНР.

В Турция се затварят кина, театри, кафенета, плувни басейни и детски увеселителни площадки като мярка срещу разпространението на коронавируса.

Броят на заразените в югоизточната ни съседка до момента е 18 души, но има нови потвърдени случаи, съобщи здравният министър на страната Фахреттин Коджа. Той заяви, че ще назове точния брой на новите случаи. До момента имаше 7 случая на хора, заразени в европейски страни, 3 – в Съединените щати, а останалите 8 бяха на свързани помежду си хора, също заразили се при пътуване в Европа.

Турският лекарски съюз (Türk Tabipleri Birliği) по-рано заяви, че броят на случаите на корона-вирус е по-висок от съобщения от министерството. Сдружението се мотивира с информация, която получава от своите членове. То призова за провеждане на повече изследвания и обявяване на резултатите от тях пред обществеността. Фахреттин Коджа определи тези твърдения като „необосновани“.

Междувременно Анкара обяви прекратяване на полетите до нови 6 европейски и близкоизточни страни, включително Великобритания. С това общият брой на страните, от и до които са прекратени полетите от Турция, достигна 20. Сред тях са Германия, Италия, Испания, Франция. Връщащите се от Европа турски граждани ще бъдат поставени под карантина в Истанбул, съобщи областната управа на града.

Същевременно Турция монтира и термокамери на граничните пунктове с България и Гърция. Ограничения бяха въведени при пътувания в кавказките съседи на Турция.

От затварянето на местата за публични срещи, което влиза в сила в полунощ, са изключени само ресторантите и търговските центрове. По-рано обаче от сдружението на търговските центрове обявиха, че препоръчват да се работи с намалено работно време от 12 до 20 часа, а не както обичайното досега – от 10 до 22 часа.

Временно се прекъсват общите молитви в джамиите, включително обедната петъчна молитва, съобщи на пресконференция по-рано в понеделник ръководителят на Управлението по религиозните дела (Диянет) Али Ербаш. Той обаче допълни, че храмовете ще останат отворени за хората, които искат там да изпълнят молитвените си обязаности.

10 300 души, завръщащи се от религиозното поклонение умра в Саудитска Арабия, бяха поставени под карантина в 5 студентски общежития в столицата Анкара и в град Коня. Турски медии съобщиха, че някои от изолираните поклонници са изразили недоволство от условията, в които са настанени.

Бяха отменени и официалните чествания в град Чанаккале на 18 март по случай битката при Дарданелите по време на Първата световна война, която има важно място в турската история, тъй като тогава е отбит британски десант. Заради ситуацията опозиционната Народнорепубликанска партия отложи провеждането на 37. си редовен конгрес.

С около 50% са намалели пътуванията с градския транспорт в Истанбул от обявяването на новината, че в Турция има потвърдени случаи на заболяването. По основните градски булеварди и площади видимо се движат значително по-малко хора от обичайно.

Междувременно бяха прекратени и отпуските на медицинския персонал в страната.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.