Home»АНАЛИЗИ»Нови перспективи в сътрудничеството между Турция и Катар

Нови перспективи в сътрудничеството между Турция и Катар

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети миналата седмица Доха по покана на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани за участие в седмото заседание на Висшия стратегически комитет Турция-Катар. По време на визитата, при която Ердоган бе придружен от много министри, бяха подписани 15 споразумения за сътрудничество в области като търговия, инвестиции, развитие, култура, спорт, дипломация, здравеопазване, религиозни въпроси и медии.

Посещението имаше важно значение за засилване на икономическото и политическо партньорство между двете страни.

Турция и Катар станаха близки съюзници през последните години. Катар бе първата арабска страна, която осъди опита за преврат в Турция през юли 2016 г. Турция пък подкрепи Катар през 2017 г., когато Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекратиха дипломатическите и търговските си отношения с емирството, обвинявайки го, че подкрепя тероризма и се сближава с Иран. Тогава Турция изпрати с кораби и самолети храни и лекарства на подложения на блокада Катар.

Турската армия има военна база в Катар, чието създаване бе реализирано въз основа на споразумение за засилване на двустранното сътрудничество, подписано през 2014 г. В края на 2019 г. бе открита новата база на Съвместното командване на катарско-турските сили в Доха. В рамките на визитата в Катар Ердоган посети базата и приветства турските военнослужещи. „Ние не отделяме сигурността и стабилността на Катар от тези на собствената си страна“, подчерта турският президент в обръщение към турските военни.

През 2014 г. бе създаден Висшият стратегически комитет Турция-Катар, на чиито заседания досега са подписани над 68 споразумения между двете страни.

Сред сключените сега нови споразумения турските анализатори обърнаха специално внимание на подписания между турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и премиера и министър на вътрешните работи на Катар шейх Халид бин Халифа бин Абдел Азиз ал Тани протокол за прилагане на писмо за намерения между правителствата на двете страни за сътрудничество при осъществяване на мащабни полицейски организации. В съответствие с този протокол най-малко 3250 турски полицаи ще бъдат изпратени в Катар, за да помагат за опазването на реда по време на Световното първенство по футбол през 2022 г. Сойлу уточни, че 3000 от турските полицаи ще бъдат служители на Специализираните полицейски сили. Анализаторът от в.“Хюриет“ Фатих Чекирге отбеляза, че полицейските служби на Франция и Италия също са проявили интерес да съдействат за сигурността на световното първенство, но Катар е предпочел турските полицаи. Чекирге подчерта, че за първи път в историята на Република Турция турски полицаи ще осигуряват безопасността на мероприятие от световен мащаб в друга страна.

Анализаторът добавя, че протоколът открива възможност за сътрудничеството в бъдеще при подобни големи организирани прояви.

Сред важните споразумения, сключени по време на визитата, Чекирге откроява и меморандум за разбирателство между Инвестиционната служба към турското президентство и Асоциацията на бизнесмените в Катар. Според анализатора този меморандум открива нова важна възможност от гледна точка на засилване на търговския обмен между двете страни.

По време на посещението бе постигната и договореност за удължаване с три години на суаповото споразумение между централните банки на Турция и Катар, което е на стойност 15 милиарда долара. Удължаването на споразумението идва в подкрепа на усилията на Анкара за стабилизиране на турската лира, която от началото на годината е загубила 46 процента от стойността си спрямо долара.

Същевременно на среща в Доха между министрите на външните работи на Турция и Катар – Мевлют Чавушоглу и шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани, е било обсъдено взаимодействие между двете страни във връзка с Афганистан. Ал Тани посочи след срещата, че Катар и Турция се стремят да постигнат споразумение с талибаните за управление на летището в Кабул на постоянна основа.

Турският посланик в Катар Мустафа Гьоксу заяви пред телевизия „Ал Джазира“ след визитата на Ердоган и турските министри в Доха, че отношенията между Турция и Катар са преминали от етап на сътрудничество към дълбоко стратегическо партньорство. Той изтъкна, че новата фаза в отношенията включва съвместни инвестиции в други страни, включително в страни от Африка.

В по-общ план визитата на Ердоган в Катар и подписаните споразумения се вписват в усилията на Турция в последно време за подобряване и засилване на отношенията с всички страни от Персийския залив. „Наред с Катар, ние се опитваме да развием сътрудничеството и с останалите страни от Залива“, каза Ердоган преди заминаването за Доха. Според турската анализаторка Нагехан Алчъ от в.“Дейли сабах“ визитата на Ердоган в Катар, заедно с неотдавнашното посещение на престолонаследника на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян в Анкара, бележи нова ера, предвещаваща по-добри отношения между Турция и страните от Залива.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.