Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Няма да има повторен съдебен процес срещу Осман Кавала

Няма да има повторен съдебен процес срещу Осман Кавала

Съд за тежки престъпления в Истанбул единодушно отхвърли искането за повторение на съдебния процес срещу турския бизнесмен и филантроп Осман Кавала, в който той бе осъден на доживотен затвор за опит за сваляне на правителството чрез масовите протести за парка Гези през 2013 г. , съобщи БТА, позовавайки се на турските медии.

Новото развитие по делото идва, след като по-рано бе съобщено, че съдебният състав, който трябваше да се произнесе по искането на адвокатите на Кавала процесът да бъде повторен, е бил сменен, което породи надежди за перспективите за нов съдебен процес и евентуалното оправдаване на бизнесмена.

Назначеният нов съдебен състав на 13-и съд за тежки престъпления в Истанбул с председател Шенол Картал и съдии Мюджахит Кемал Ямак и Енес Думан е отхвърлил молбата за повторно разглеждане на делото срещу Кавала.

“Искането на Осман Кавала за повторно разглеждане на делото в съда беше отхвърлено единодушно от съдебния състав. Решението за отказа може да бъде обжалвано“, се посочва в разпространеното от съда съобщение.

66-годишният Кавала, който беше арестуван през 2017 г., беше осъден на доживотен затвор през 2022 г. за предполагаем опит за сваляне на правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган с протестите срещу парка „Гези“, които избухнаха през лятото на 2013 г. в Истанбул срещу плановете на правителството да унищожи парк в центъра на Истанбул. Бизнесменът се намира в затвора от 2017 г.

Процесът за парка „Гези“ се разглежда от мнозина като политически мотивиран процес, целящ да накаже критиците на Ердоган и да сплаши други, които биха протестирали отново срещу правителството.

През 2019 г. Европейският съд призова за освобождаването на Кавала с мотива, че правата му са били нарушени. Турция заяви обаче, че не признава решенията на Европейския съд.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.