Home»ЗДРАВЕ»Обездвижването е опасно за сърцето и мускулите

Обездвижването е опасно за сърцето и мускулите

Пълното отсъствие на двигателна дейност ускорява атрофията на мускулите на краката, откриха от университетите на Падуа и Удине. Тяхното изследване е публикувано в списание „The Journal of Physiology“.

Подобни промени се наблюдават при хората от различни възрасти, но особено остро мускулната атрофия се развива по време на старостта. Прегледите на възрастни хора, оставени в неподвижно състояние за две седмици, показват, че при отсъствието на физическа активност с възрастта мускулите бързо губят маса, а нервната система все по-трудно контролира техните действия.

Изследователите отбелязват, че отсъствието на натоварване, неправилното хранене и вредните навици могат да доведат до тежки сърдечни заболявания и негативно да повлияят върху обмяната на веществата. Всички тези фактори взети заедно нарушават хормоналния баланс на човека и водят до неконтролируемо затлъстяване. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.