Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Обратен завой! Ердоган планира да посети Саудитска Арабия в четвъртък

Обратен завой! Ердоган планира да посети Саудитска Арабия в четвъртък

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган планира да посети Саудитска Арабия в четвъртък и да се срещне със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, съобщиха за „Ройтерс“ двама запознати източници, пише БТА.

По-рано този месец Турция реши да прехвърли съдебното дело за убийството на журналиста Джамал Хашоги в Истанбул на Саудитска Арабия, напомня агенцията.

АФП също разпространи новината, позовавайки се на неназован турски служител.

Френската агенция отбелязва, че това ще е първото посещение на Ердоган в Рияд след убийството на журналиста на 2 октомври 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, което турският президент осъди остро по онова време.

Убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул преди четири години предизвика бурни реакции в цял свят и оказа натиск върху саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, който де факто управлява Саудитска Арабия. Навремето Анкара силно критикуваше саудитските власти и начина, по който водеха разследването, но впоследствие намали критиките си в опит да поправи двустранните отношения.

Решението на турски съд по-рано този месец да преустанови и прехвърли делото по случая на Саудитска Арабия бе критикувано от правозащитни организации.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.