Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Официално откриха обновеният „Кабинет на Ататюрк“ в София

Официално откриха обновеният „Кабинет на Ататюрк“ в София

Обновеният „Кабинет на Ататюрк“ бе официално открит в резиденцията на Посолството на Република Турция в София. Домакин на събитието бе Н. Пр. посланик Айлин Секизкьок.

Освен реставрирания „Кабинет на Ататюрк“ в резиденцията на Република Турция бе представена и постоянна експозиция.

На откриването присъстваха заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев.

Най-важният елемент на тази привилегия за нас посланиците е, че „Бащата на всички турци и основателят на нашата република“ е работил като военен аташе в тази сграда, в която ние се намираме, каза посланик Айлин Секизкьок, като изтъкна, че тази привилегия носи голяма отговорност, както и че това място е историческо.

Тя посочи, че поддръжката и опазването на сградата и особено на „Кабинета на Ататюрк“ всъщност е едно от най-важните задължения на турските посланици в София. Посланик Секизкьок добави, че още от встъпването й в длъжност заедно с колегите й са обмисляли как може да бъде възстановен този кабинет по начин, който да показва интелектуалния свят на тази историческа личност и неговия принос към българо-турските отношения и приятелство. Тя добави, че е било решено да бъде направена и изложба на факсимилета на многобройните доклади, които е пишел от София.

Доц. д-р Михаил Груев изтъкна, че е особено важно паметта за Мустафа Кемал Ататюрк да не помръква. Той добави, че според него Ататюрк е „най-забележителното свързващо звено между двата народа, между двете култури“ и добави, че той е „една личност, която без съмнение вдъхновява както турци, така и българи“.

Основателят и първи президент на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк (1881-1938) е служил като военен аташе в София от 27 октомври 1913 г. до 2 февруари 1915 г. В знак на почит към паметта на Ататюрк, една от стаите в сградата, която по това време е била представителство на Османската империя и днес служи като официална резиденция на посолството, е запазена като „Кабинета на Ататюрк“.

През 2021 г. в сътрудничество с ръководството на Президентския държавен архив и съдействието на Индустриално-търговската камара на Чанаккале, посолството започна реставрационната дейност по създаването на постоянна експозиция в „Кабинета на Ататюрк“, където са изложени копия на двадесет документа, подбрани измежду повече от сто доклада, изготвени от Ататюрк по време на мандата му в София и официални кореспонденции от този период. Работата по този проект е финализирана през май 2022 г.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.