Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»ООН: Войната може да доведе до невиждан глад

ООН: Войната може да доведе до невиждан глад

Войната в Украйна може да обрече голяма част от човечеството на глад и бедност, каквито не е имало от десетилетия, заяви в Туитър генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от БГНЕС.

„Войната в Украйна може да потопи повече от 1/5 от човечеството в бедност, нищета и глад в мащаби, невиждани от десетилетия. Мирът е единственото трайно решение на войната и нейните последици за най-бедните и най-уязвимите хора в света , написа той.

По-рано беше съобщено, че войната в Украйна вече е нарушила веригите за доставки и е довела до рязко покачване на цените на горивата, храните и транспорта. Освен износа на зърно, Украйна е първият доставчик на слънчогледово олио, значителен доставчик на соя, птиче месо, мед и млечни продукти, съобщи агенция Униан.

Европейският съюз предупреди за продоволствена криза в света, тъй като и Русия, и Украйна са големи износители в агропромишления сектор. Говори се за възможно увеличение на цените на зърното, енергията, торовете, металите и др.

МВФ отбеляза, че икономиките, които са най-зависими от вноса от Украйна и Русия, ще бъдат най-силно засегнати.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.