3
Shares

„Правителството в Турция използва опита за преврат за да проведе чистка“. Това твърди в интервю за интернет изданието „slate.com“ носителя на Нобелова награда за литература и „Букър“ Орхан Памук. „Не използвам книгите си, за да разкажа за своята родина“, посочва световноизвестният турски писател. В интервюто той изтъква, че не иска неговите творби да се окачествяват, като мост между Изтока и Запада.

Орхан Памук споделя, че продължава да работи по 10 часа на ден и така се чувства, като „дете, което играе с играчките си“. Утре предстои дебют в САЩ на десетият роман в кариерата на турския писател „Червенокосата“, който вече е публикуван в България.

Не пиша, за да разказвам на други за моята страна

„От средата на 90-те години, когато книгите ми започнаха да бъдат превеждани на чужди езици и особено от началото на 2000 година, всички ми казваха, че съм „мост между Изтока и Запада“. Това не го обичах. Защо? Защото не пиша, за да разказвам на други за моята страна. Защото, а може би наивно се лъжа, пиша с по-дълбоки чувства“, казва Орхан Памук.

Той изтъква, че същото важи и за това да бъде посочван, като „писателят на Истанбул“. „Изживях целият си живях в Истанбул. Аз съм на 65 години и почти 65 години живея в този град. Неизбежно моите разкази ще бъдат свързани с Истанбул, но това не е програма която си налагам“, споделя Нобеловия лауреат.

Правителството използва опита за преврат, за да отстрани либералите

Орхан Памук изразява задоволство от неуспеха на опита за преврат на 15 юли 2016 година в Турция. На въпрос какво мисли една година след опита за преврат в неговата родина, Памук посочва, че е признателен към хората, които са се противопоставили на опита за преврат. И допълва, защо са се променили мислите му относно пуча: „Правителството използва опита за преврат, за да изчисти голяма част от либералите. Голяма част от критикуващите правителството в държавната администрация бяха изхвърлени. В момента в затворите са вкарани 40 хиляди души и 140 от тях са журналисти. В Турция не е проблем да пишете романи, но ако имате отношение към политиката, като журналистите и политическите коментатори, тогава ще имате проблеми“.

Много невинни хора са хвърлени в затвора, по произволен начин…

На въпрос как прекарва летните месеци Памук отговаря така: „Аз съм на вилата и разбира се, има интернет. Имам много DVD-та и докарах много книги, които искам да прочета. Аз съм в много привилегировано положение, щастлив съм с книгите и филмите, това е нещо което винаги правя. Казвам го и на моята приятелка, човек ако е щастлив с книгите и филмите, когато в неговата страна се случват толкова ужасни неща, се чувства виновен, когато пише. Толкова много невинни хора бяха хвърлени в затвора, по произволен начин… Не е възможно да не се чувствате виновен. Моето решение е непрекъснато да работя и да се опитвам да помогна на другите хора. Няма друго какво да се прави“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.