Home»КУЛТУРА»Орхан Памук: Поради политически причини вече не мога да живея в Истанбул

Орхан Памук: Поради политически причини вече не мога да живея в Истанбул

Носителят на Нобелова награда за литература и „Букър“ Орхан Памук казва пред италианския вестник „Стампа“, че поради политически причини вече не може да живее в Истанбул, и за да не привлича много внимание, посещава града без да дига излишен шум.

Първата страница на литературна притурка на вестника са поместени снимки и картички на стария Истанбул, събрани от Орхан Памук и интервю с него. Интервюто с Орхан Памук е озаглавено: „Унищожиха Истанбул, който обичам“. Писателят изтъква, че Истанбул през последните 15 години се променил в негативна посока. Родният Истанбул на Орхан Памук е герой на няколко негови книги. Една от тях – „Истанбул“, е посветена на града.

Нобеловия лауреат посочва, че не обича новия Истанбул, където са унищожени неговите спомени. “Там (Истанбул) се е превърнал в по-богат, но по-малко свободен град. Архитектурата, икономиката се промени, дървените къщи, които много обичам, бяха разрушени. Аз от години събирам стари снимки на Истанбул. Защо го правя, не знам. Може би защото са единственото нещо останало от тогава. Това е да си човек; разрушаваш и после биваш обзет от носталгия. Но вече е погрешно от политически аспект дори да изпитваш носталгия”, казва Памук.

В интервюто Орхан Памук споделя още, че се е променил в много отношения – от млад мъж, от средната класа, се е превърнал в човек, който обикаля и опознава света. Той изтъква, че ценностите, които цени в Европа са: демокрация, уважение към различията и разделението на властите.

Памук, който отдавна живее в Ню Йорк и преподава в Колумбийския университет, споделя също, че за него Западът вече не е някаква загадка.

„Много често живея на Запад, но моят дом винаги си остава Истанбул. Колкото и да се променя вашата къща, тя си остава вашия дом. Но политически обаче вече не мога да живея там. Не трябва да забравяме, че на последните избори 50% от Истанбул гласуваха против (президента Реджеп Тайип) Ердоган. Което означава, че не съм единствен който мисли така“, казва Памук.

Превърнах се в политически писател, завиждам на западните автори

Орхан Памук казва в интервюто, че е започнал да завижда на западните автори, „защото при интервю с тях е много малка вероятността да започнат с въпрос за политическата ситуация в тяхната страна. Нормално с тях си говорят за съдържанието на техните книги“.

Памук казва, че Турция винаги е имала своите проблеми и той самият е отговарял на въпроси свързани с тези проблеми, защото носи отговорност. „Заради тези интервюта се превърнах в политически писател. Отначало бях критикуван от своите колеги, защото не се занимавах с такива въпроси. Но аз исках само да разказвам моите истории“, добавя световноизвестният турски писател.

Бъдещето на Турция е на Запад

На въпрос „Истанбул е граница между два свята, мост между Запада и Изтока, между Исляма и Християнството. Вчера това означаваше да бъде извън историята, а днес – в центъра на историята“ Орхан Памук отговаря така: „Аз не искам да съм мост. С решителност вярвам, че бъдещето на Турция е Западът, аз израснах с тази увереност. Получих западно, либерално, светско образование. Днес в Истанбул (Турция) няма свобода на словото и това ме разгневява, натъжава и побърква“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.