Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Отново изпращат турски проучвателен кораб в Източното Средиземноморие

Отново изпращат турски проучвателен кораб в Източното Средиземноморие

Турция ще изпрати отново проучвателния кораб „Оруч Реис“ в район в източната част на Средиземно море, където той вече беше през август и септември, предизвиквайки недоволството на Гърция, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Турските военноморски сили обявиха, че плавателният съд ще бъде от днес до 20 октомври в същата зона, която включва и гръцкия остров Кастелоризо. Съобщението беше изпратено чрез системата за навигационно предупреждение НАВТЕКС.

Новината може да предизвика ново напрежение между Турция и Гърция, отбелязва Франс прес.

От 10 август до средата на септември „Оруч Реис“ вече бе изпратен в района, като бе ескортиран от турски военни кораби.

Той направи проучвания за петрол и газ край гръцкия остров, намиращ се само на два километра от бреговете на Турция.

Според новото съобщение, изпратено чрез НАВТЕКС, „Оруч Реис“ ще прави „сеизмични проучвания“ и ще бъде придружен от два други турски кораба.

Атина и Анкара спорят за водите около Кастелоризо. Изтеглянето на турския кораб от района бе посрещнато с надежда за намаляване на напрежението, особено след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че целта е да бъде даден шанс на дипломацията.

Впоследствие обаче други представители на Турция заявиха, че след планирани дейности по поддръжка „Оруч Реис“ ще се върне в спорната зона.

Източник: БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.