Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Пашинян: Процесът за нормализацията на отношенията между Ереван и Анкара не трябва да се бави

Пашинян: Процесът за нормализацията на отношенията между Ереван и Анкара не трябва да се бави

Арменският премиер Никол Пашинян заяви, че процесът за нормализацията на отношенията между Ереван и Анкара не трябва да се бави, а международната общност подкрепя напълно разрешаването на въпроса, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС.

Пашинян говори пред парламента.

Когато говорим с нашите международни партньори отбелязваме, че оставаме с впечатлението, че този процес може да не доведе до бързи резултати. Но ако процесът не даде бързи резултати, той „може да се застопори“, а трябва да се направи така, че това да не стане. Международната общност подкрепя по всякакъв начин този процес, посочи Пашинян.

На 15 декември Турция назначи Сердар Кълъч, бивш посланик на страната в САЩ, за специален представител в диалога между Анкара и Ереван. Три дни по-късно и Армения назначи своя специален представител – заместник-председателя на арменския парламент Рубен Рубинян.

На 14 януари в Москва се състоя първата среща на специалните представители за диалога на Турция и Армения.

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения. През 2009 г. в Цюрих външните министри на двете страни подписаха протоколи за установяване на дипломатически отношения и за принципите на отношенията си, но тези документи не бяха ратифицирани от никоя от страните.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.