Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Печалната съдба на бебетата в турските затвори!

Печалната съдба на бебетата в турските затвори!

След опита за преврат на 15 юли 2016 г. в Турция, заедно с майките им, са „арестувани“ и бебета, на възраст по-малки от 6 месеца. Според наблюдатели и правозащитници броят на бебетата и малките деца, вкарани в турските затвори след неуспешния опит за преврат, е над 600!
След метежа на 20 юли 2016 г. в Турция бе обявено извънредно положение, което бе удължена на четири пъти и все още продължава да е в сила. Част от арестуваните с обвинение за „членство в терористични организации“ жени, които не са осъждани и нямат присъди, са в затворите със своите бебета. Три от тях разказаха своите истории на „BBC Türkçe“.
Според депутата от управляващата Партия на справедливостта и развитието и член Правосъдната комисия в турския Меджлис Йълмаз Тунч бременните жени биват съдени без задържане под стража и твърдения за обратното целят да дискредитират управляващите пред турското общество.
Той посочва, че съдебните процеси продължават според турското законодателство и международните спогодби. “Особено към бременните обвиняеми се отнасят много внимателно и биват съдени без да бъдат задържани. Няма достигнала до мен или Правосъдната комисия жалба в това отношение. Защото няма нито един такъв случай. Защото нито един юрист в съдебната система не се отнася така”, твърди Йълмаз Тунч.
Твърдения за лошо отношение и лоши условия в турските затвори според Тунч са били, „за да злепоставят Турция в международен план и са в следствие на агитации и черна пропаганда“.
Ягмур Балджъ от община Чайкара, област Трабзон, е арестувана на 21 ноември миналата година и вкарана в затвора „Бахчеджик“ с три месечното си бебе. Обвинението срещу нея е за „членство във въоръжената терористична организация ФЕТО“. Все още няма подготвен обвинителен акт срещу Ягмур Балджъ, която от 9 месеца е в затвора заедно със своето бебе.
21-годишната сестра на Ягмур Балджъ Зехра посочва, че в затвора не са покрити никакви нужди на бебето. „По време на петдневния арест на сестра ми закарвахме бебето при нея три пъти на ден по 10 минути да го кърми. Условията вътре за Селим не бяха добри. Нямаше бебешки храни за него, нито имаше място където да пълзи. Дори нямаше и мокри кърпи. Памперсите идваха 2-3 седмици със закъснение. След 4 месечен престой на сестра ми в затвора „Бахчеджик“ докараха паяк за ходене и столче за хранене“, посочва сестрата на Ягмур Зехра.
В началото на юли Ягмур Балджъ е прехвърлена в затвора „Синджан“ в Анкара, където според Зехра условията за бебето са били също лоши.
„Дошлите от Европейската комисия служители, които инспектирали затворите, много са натиснали да бъдат подобрени условията за бебето. Сестра ми смята, че нейното прехвърляне в затвора „Синджан“ се дължи на посещението на представители на ЕК. Но и в затвора „Синджан“ за моя племенник няма паяк за ходене и столче за хранене. Когато ние пожелахме да ги купим ни казаха, че е забранено“, казва Зехра.
Баща: Със собствените си ръце оставих бебето си в затвора
Без да има присъда е арестувана, заедно с нейното бебе, и учителката Ферда Бабаджан, която е живеела в община Шерефликочхисар, Анкара. До опита за преврат Ферда Бабаджан е била заместник-председател на общинската организация на управляващата ПСР в Шерефликочхисар. След това е отстранена с президентски декрет и от 12 април 2017 г. е в затвора „Ерегли“ в град Коня, заедно с 5 месечното й бебе.
Съпругът й Чънар Бабаджан казва, че по време на ареста бебето е било на 5 месеца. „На 12 април в Анкара сложиха бебето на скута ми и арестуваха жена ми. Когато пристигнахме в Ерегли съпругата ми подаде молба до управата на затвора, за да може бебето да е с нея и да продължи да го кърми. Със собствените си ръце оставих бебето си в затвора“, казва бащата Чънар.
“Спрели са допълнителните храни на бебето. Детето вдигна температура, съпругата ми подаде молба и една седмица след това беше прегледано от лекар. Съпругата ми спи заедно с бебето. Отделно легло за него няма”, споделя Чънар.
„Имаме свиждания, но и те са съкращават с 15 минути. Да освободят съпругата и детето ми, а да вземат мен. Ако искат да ме изтезават. Аллах ми е свидетел, няма да подам жалба“, казва разтревожения мъж.
Ферда Бабаджан е обвинена за членство в обявената само от турските власти за „терористична организация ФЕТО“, заради мобилно приложение в смартфона й. Съпругът Чънар отхвърля обвиненията.
С 4 месечното си бебе спахме върху едно одеяло постлано върху бетон
Друга майка, която настоява да не се изпише името й, е задържана на 27 септември миналата година и заедно с 4 месечното й бебе е вкарано в затвора „Алиага Шакран“ в Измир. Преди това тя е била учителка в държавно училище в Дюздже и отстранена от длъжност с президентски декрет.
Тя разказва за престоя си в затвора, където е била заедно с бебето си, след като прекарва 2 месеца там и в последствие е освободена. „В първите два дни в ареста имаше около 10 жени, също като мен със своите бебета. Те бяха отделени от своите бебета и рано сутрин ги носеха да ги кърмят. А ние с моето бебе спахме върху едно одеяло постлано върху бетон“, разказва младата майка.
“В първия ден не можах да ходя по нужда. Казах на надзирателите, че за да мога да кърмя, трябва да пия вода, но ми донесоха чешмяна вода. Помолих ги да ми донесат памперси, а тогава не ме обслужиха с мокри кърпи”.
„На следващия ден, поради липса на кърма, се наложи да нахраня своето бебе с храна от патладжани. Бебешката храна я носеха когато искат и в ограничен размер. Понякога го храних с булгур или каквото намирах“.
„Аз и моето бебе спахме заедно на единично легло. Казах, че ще се оплача, защото има риск бебето да падне от леглото или да се удуши. След месец и половина донесоха люлка. След това поради стрес се разболя от екзема“.
На съдебния процес на 6 юли 2017 г. младата жена бе осъдена на 4 години и 2 месеца затвор поради „членство във ФЕТО“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.