Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Пет години затвор за донорство на сперматозоиди и яйцеклетки в Турция

Пет години затвор за донорство на сперматозоиди и яйцеклетки в Турция

След регламентирането на понятието „неблагонадежден лекар“, с което бяха етикетирани здравните работници, отстранени от длъжност след неуспешния опит за преврат в Турция, заради съмнения за съучастие в преврата, най-остри дискусии в пакета от здравни реформи в комисията по здравеопазване на турския меджлис, породи точката относно донорството на сперматозоиди и яйцеклетки.

Лекарите, които насочват хората с репродуктивни проблеми към донорски центрове в чужбина или ги стимулират към това, също са изпревин пред риск да влязат зад решетките за пет години. Това съобщава турският вестник Хюрриет на сайта си. Наказателната мярка ще се прилага към всички лица, които „стават донори на сперматозоиди и яйцеклетки, извършват ин витро оплождането, съхраняват донорска сперма или яйцеклетки, купуват, продават или посредничат, стимулират към донорство, дават или публикуват реклами с подобно съдържание“. Народните представителки от Републиканската народна партия и Добрата партия, които са специалистки по акушерство и гинекология настояха за оттеглянето на тази точка от пакета, защото обхваща много широк кръг от процедури.

Депутатът от Републиканската народна партия Четин Арък поиска обяснение дали, ако едно семейство с репродуктивни проблеми се интересува от донорски центрове в чужбина и лекарят ги информира, това ще се смята ли за стимулиране? Авторът на предложената поправка и депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието Ахмет Демирджан отговори с думите: „Да, ако им предлага да се възползват от донорство.“ Мотивът на авторите са, че всяка форма на донорство и възползването от него трябва да се санкционира с цел опазването на потомството.

„Тук става дума за майките, които износват бебето, за ембрионите, за донорството на сперматозоиди. Проблемът се състои в стимулирането. Разбира се, че ще има наказателна санкция. Ценността, която се опазва е съхранението на потомството. И този който стимулира, и този, който насочва, ще причинят нарушаването на потомството. Но дали дадена постъпка се смята за стимулиране или не, или към коя точно наказателна мярка спада, ще реши съдът.“, заяви заместник-здравният министър Мухаммет Гювен. Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.