Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Планира се Ердоган и Путин да се срещнат утре в Астана

Планира се Ердоган и Путин да се срещнат утре в Астана

Предвижда се турският президент Реджеп Тайип Ердоган да се срещне утре с руския си колега Владимир Путин в Астана в рамките на регионалната среща на върха, която ще се състои в казахстанската столица, съобщи днес турски официален представител за АФП.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вчера не изключи възможността лидерите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган да се срещнат в Астана.

На 12-13 октомври в столицата на Казахстан Астана ще се проведе шестата среща на върха на Конференцията за взаимодействие и мерки за укрепване на доверието в Азия (CICA).

Междувременно „Анадолската агенция“ информира, че по време на посещението си в Астана Ердоган ще участва и в четвъртата среща на Съвета за стратегическо сътрудничество на високо равнище между Казахстан и Турция, на която ще бъде оценено сътрудничеството между двете страни в много сфери, включително в областта на политиката, икономиката, военната и отбранителната промишленост, както и в културната и хуманитарната сфера, пише БТА.

С посещението на президента Ердоган в Казахстан ще бъдат предприети конкретни стъпки за засилването на двустранните стратегически отношения, посочва „Анадолската агенция“.

Лавров: Турция може да повдигне въпроса за диалог между Русия и Запада на срещата в Астана

„Ако Анкара е заинтересована от организирането на стартирането на диалог между Москва и западните страни, тя може да повдигне този въпрос на срещата между президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин в Астана на 12 октомври“. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров в предаването „60 минути“ на телевизия „Русия 1“ („Россия 1“).

„За мен е очевидно, че ако нашите турски колеги са се замислили за това, те ще имат чудесна възможност тази седмица по време на срещата на президентите Ердоган и Путин, които ще бъдат заедно на мероприятията в Астана, да повдигнат тези въпроси пред нас“, каза Лавров.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.