Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Почина съпругата на бившия турски премиер Бюлент Еджевит – Рахшан Еджевит

Почина съпругата на бившия турски премиер Бюлент Еджевит – Рахшан Еджевит

На 17 януари на 97-годишна възраст в Анкара е починала съпругата на бившия турски премиер Бюлент Еджевит – Рахшан Еджевит, съобщи турската информационна агенция DHA.

Рахшан Еджевит е била на лечение от известно време в болницата ГАТА.

Рахшан Еджевит е основателка на Демократичната лява партия в Турция. Тя е съпруга на известния турски политик Бюлент Еджевит, който умира на 5 ноември 2006 г.

Бюлент Еджевит е изтъкнат турски политик, журналист, поет, който в ранния си период е заемал длъжностите министър на труда и социалната политика, държавен министър, заместник-министър председател. В периода 1974 г. – 2002 г. е пет пъти министър председател на Турция. От 1972 г. до 1980 г. е лидер на Републиканската народна партия, а от 1987 г. до 2004 г. е лидер на Демократичната лява партия. С водената от него лява политика и отстояването на демократичните ценности и равенството Бюлент Еджевит остава като един от най-значимите политици в републиканската история на Турция.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.