Home»ИКОНОМИКА»Подготвиха малък търговски речник на български за търговците в Одрин

Подготвиха малък търговски речник на български за търговците в Одрин

Подготвиха малък търговски речник на български и гръцки за нуждите на местните търговци в Одрин.

Речникът е дело на Окръжната дирекцията за търговия в Одрин, като целта е да бъде в полза на местните търговци, които имат все по-голяма клиентела от двете съседни държави, съобщава „Анадолската агенция“.

Част от търговците в града вече посещават откритите на скоро безплатни курсове по български и гръцки език в Одрин. За онези, които нямат време за това, е подготвен малък търговски речник с 280 най-употребявани думи на двата езика, които се използвал по време на алъш-вериша.

Директорът на Окръжната дирекцията за търговия в Одрин Махмут Алтун посочва, че заради поевтиняването на турската лира броят на българските и гръцки туристи в града се увеличил значително. Според него, за да се стимулира интересът на туристите търговията трябва да бъде лесна, бърза и сигурна, а за това трябва да бъде преодоляна езиковата бариера.

Махмут Алтун изразява очакване, че помагалото ще бъде от полза за турските търговци да преодолеят езиковите затруднения. Досега са отпечатани три хиляди екземпляра от речника.

Миналата година в Одрин са дошли близо 2,3 милиона български и гръцки туристи, което значи средно по 190,5 хиляди посетители на месец, посочи Алтун. По неговите думи, ако всеки от тях харчи средно по 50 долара на посещение в града, това означава 115 млн. долара месечни приходи за Одрин, като тази цифра е по-голяма от направения износ.

Търговецът Ирфан Ямандър каза, че е разгледал търговския речник и много му е харесало. Той споделя, че речникът ще му е от полза по време на алъш-вериша и това ще спомогне за бизнеса.

obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.