Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Помпео критикува Турция заради Вароша

Помпео критикува Турция заради Вароша

Турската страна извършва провокационни действия в Кипър, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео в разговор с кипърския външен министър Никос Христодулидис. Това съобщи говорителката на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагус, на която се позовава ТАСС.

„Държавният секретар Помпео и министър Христодулидис обсъдиха действията на „Северно-кипърската турска република” за откриване на част от закритата територия на Вароша. Държавният секретар изрази дълбоко безпокойство и отбеляза, че подобен ход е провокационен, противоречи на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН 550 и 789 и не съдейства на преговорите за разрешаване на конфликта”, заяви Ортагус.

Помпео призова отново да бъде закрита територията и приветства заявлението по въпроса, направено по-рано от Съвета за сигурност на ООН.

Вароша е крайбрежен туристически квартал във Фамагуста, който бе закрит за посещение от 1974 година, след като турската армия окупира части от Кипър и раздели острова. Вароша е защитена от резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 1984 година. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.