Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Помпейо: Решението за санкциите е демонстрация, че САЩ са много сериозни

Помпейо: Решението за санкциите е демонстрация, че САЩ са много сериозни

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и държавният секретар на САЩ Майк Помпейо се споразумяха днес в Сингапур да продължат да се опитват да разрешат спорните въпроси между двете страни, съобщи Държавният департамент, цитиран от „Ройтерс“.

САЩ въведоха санкции срещу министрите на правосъдието и на вътрешните работи на Турция Абдулхамит Гюл и Сюлейман Сойлу заради казуса с американския пастор Андрю Брънсън, обвинен от турските власти, че подкрепя тероризма. Турция заяви, че санкциите са неприемливи, пише БТА.

Помпейо и Чавушоглу разговаряха в Сингапур в рамките на срещата на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Те обсъдиха широк кръг въпроси и разговорът бе конструктивен, каза говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт. Разговорът продължил около 40 минути.

„Винаги сме били за дипломация, диалог и взаимно разбиране. Но ние също така подчертахме, че заплашителният език и санкциите няма да дадат никакъв резултат. Разбира се, тези проблеми не могат да бъдат решени с една среща, но ние се споразумяхме да работим заедно, за да ги решим“, заяви след срещата Чавушоглу, цитиран от в. „Хюррийет дейли нюз“.

Турският външен министър определи срещата като „конструктивна“.

От своя страна Помпейо каза след срещата, че решението за санкциите е „демонстрация, че САЩ са много сериозни“ по отношение на искането за освобождаване на Брънсън.

Преди срещата Помпейо заяви, че въпросът за Брънсън ще бъде една от важните теми в разговора, и защити решението на американската администрация да въведе санкции срещу Турция, предаде „Асошиейтед прес“.

„Турците бяха уведомени, че времето е изтекло и Брънсън трябва да бъде върнат, и се надявам, че те ще разберат, че това е демонстрация, че ние сме много сериозни“, посочи държавният секретар пред журналисти в самолета на път към Сингапур.

Чавушоглу и Помпейо имаха три телефонни разговора през последните няколко дни след решението на американската администрация да предприеме мерки срещу Турция, посочва в. „Хюррийет дейли нюз“.

50-годишният американски пастор Андрю Брънсън беше арестуван в Турция през декември 2016 г. по обвинения във връзки с терористични организаци. Неотдавна той беше освободен от затвора и поставен под домашен арест.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.